Кетамин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кетамин
Наименование по систематичната номенклатура на IUPAC
(RS)-2-(2-хлорофенил)-2-(метиламино)циклохексанон
Индекс
CAS 6740-88-1
ATC код N01AX03
PubChem 3821
DrugBank DB01221
ChemSpider 3689
Химични данни
Брутна ф-ла C13H16ClNO 
Мол. маса 237.725 g/mol
SMILES eMolecules & PubChem
Физични свойства
Точка на топене 262 °C (504 °F)
Фармакокинетика
Бионаличност ?
Метаболизъм ?
?
Екскреция ?
Предупреждения при употреба
Бременност

B3(AU) C(US)

Отпускане
Прием ?

Кетаминът е дисоциативен анестетик (NMDA-антагонист).

Като медицински продукт се е прилагал за започване и поддържане на анестезия. Сега се използва предимно във ветеринарната практика. Други приложения включват седация в интензивно отделение, като обезболяващо, като лечение на бронхоспазъм, за лечение на комплексен регионален болков синдром (невропатична болка)[1] под форма на кремове и като антидепресант[2] за лечение на депресия и лечение на постравматичен стрес[3] в течна форма сублингвално (под езика).

Предизвиква подобни на транс състояния, като същевременно облекчава болката и предизвиква загуба на паметта. Не потиска сърдечната и дихателната дейност както и рефлекса за кашляне/гълтане.[4]

Честите странични ефекти включват редица психологически реакции. Това може да включва възбуда, объркване и психоза. Сравнително често предизвиква хипертония и мускулен тремор. Рядко причинява хипотония и потискане на дишането и ларингоспазъм.

Извънмедицинската употреба включва изсушаване на разтвора за мед. употреба и смъркане на получения сух продукт. Друг интоксикант (наркотик) в същия клас дисоциативни анестетици е фенциклидин, съкратено PCP (англ. Phencyclidine, популярно angel dust).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.drugsinfo-bg.org
  2. nauka.offnews.bg
  3. www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Терзииванов, Димитър. Клинична фармакология за студенти по медицина. София, УИ „Свети Климент Охридски“, 2013. ISBN 9789540735979. с. 428.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]