Синтагма (лингвистика)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Синтагма.

Синтагма (древногръцки: σύνταγμα) e съвкупност от няколко думи, обединени на принципа на семантико-граматико-фонетична съчетаемост; единица на синтагматиката. Често се определя като елемент на синтаксиса (като формален аспект на езика).

Като минимална дължина на синтагмата следователно може да бъде смятано простото словосъчетание, въпреки че синтагмите могат да бъдат и цели изрази. Така че „синтагма“ и „словосъчетание“ не винаги съвпадат.

Във фонетиката[редактиране | редактиране на кода]

Във фонетиката разбирането е малко по-различно. В нея синтагма се нарича относително завършеният по смисъл речеви отрязък, границата на който се определя само с прозодически средства.

В дадения случай синтагмата е фонетично единство, изразяващо единно смислово цяло в процеса реч-мисъл, което може да се състои от ритмическа група или от цяла поредица ритмически групи. [1]

Във философията на езика[редактиране | редактиране на кода]

Във философията на езика синтагмата може да приема ролята на основна семантична единица. Това се отнася например до оценяването на Жак Дерида, при което синтагмата е основна единица на значението и може да бъде прехвърляна в различни контексти, където да произведе различни семантични и прагматични стойности. За френските мислители Жил Дельоз и Феликс Гатари самите понятия имат синтагматичен характер, доколкото всяко от тях е вътрешна и външна консистентност, позволяваща му да се свързва с други понятия. За разлика от парадигматичния характер на образите, които имат проективно, йерархично, референтно и трансцендентно основание и проявление, понятията оформили се при досократиците според тях се характеризират със свързващо, равнопоставено, консистентно и иманентно проявление и функция. [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Щерба Л.В. Фонетика французского языка. М., 1963. 7-о издание, стр. 86
  2. Жил Дельоз, Феликс Гатари. Що е философия?. София, Критика и хуманизъм, 1995. с. 153-154.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Синтагма (лингвистика)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]