Синя зона

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Синята зона е обособена зона за паркиране в централните части на градовете в България.

Тя е обозначена със съответната хоризонтална и вертикална маркировка. Действието на „Синя зона“ е ограничено в делнични дни между 8:30 и 19:30 часа (в определени зони времето е от 7 до 21:30 часа) и в събота от 8:30 до 18:00 часа.

Създаването на „Синя зона“ е наложено от непрекъснато растящия трафик и ограничения брой паркоместа. Тя регулира паркирането, като ограничава продължителността му до два часа. Паркирането в „Синя зона“ се заплаща. За София цената е 1 лев за час в зелена зона и 2 лева за един час в синя зона. Заплащането се извършва чрез талони, които се продават от контрольорите, които следят за продължителността на паркирането и коректността на шофьорите.

От средата на 2007 година паркирането в „Синя зона“ в София може да се заплаща и чрез SMS изпратен на номер 1302 (за синя 2лв/час) или 1303 (за зелена зона 1лв/час)за всички мобилни оператори. Последното оскъпява паркирането в „Синя зона“, тъй като клиентът заплаща и стойността на изпратения SMS. Предимството на системата е, че не е нужно клиентът да търси контрольор или да разполага с пари в брой. Недостатък е, че винаги съществува възможността клиентът да обърка номера на автомобила и при проверката да се окаже, че не е платил за своето МПС. Друг недостатък е, че след края на първия час, клиентът трябва отново да изпрати SMS, за да поднови заявката за паркиране.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]