Сиримаво Бандаранайке

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сиримаво Бандаранайке
සිරිමාවෝ රත්වත්තේ ඩයස් බණ්ඩාරනායක
министър-председател на Цейлон и Шри Ланка

Родена
Починала

РелигияТеравада
Семейство
СъпругСоломон Бандаранайке
Сиримаво Бандаранайке в Общомедия

Сиримаво Ратвате Диас Бандаранайке е първата жена в света на длъжност министър-председател.

Тя заема длъжностите министър-председател на Цейлон / Шри Ланка (1960 – 1965, 1970 – 1977, 1994 – 2000), министър на финансите, министър на отбраната, член на парламента.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 17 април 1916 година в семейство на богати земевладелци. По вероизповедание е будистка, но образованието си получава в католическото училище в Коломбо. През 1940 година сключва брак със Соломон Бандаранайке, който е основател на Партията на свободата на Шри Ланка (тогава Цейлон), която през 1956 година печели изборите.

Семейство Бандаранайке[редактиране | редактиране на кода]

Сиримаво Бандаранайке е съпруга на Соломон Бандаранайке – министър-председател на Цейлон. Тяхната дъщеря Чандрика Кумаратунга (1945) е министър-председател и президент на Шри Ланка. Синът им Анура Бандаранайке (1949 – 2008) е министър на външните работи, на образованието, на туризма, на здравеопазването и говорител на правителството. Имат и дъщеря Сунехра (1943).

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1959 година нейният съпруг Соломон Бандаранайке е убит и Сиримаво поема ръководството на партията. През 1960 година партията печели изборите и на 21 юли тя става министър-председател на Цейлон. През 1963 година обявява синхалския език за официален вместо английския, което води до недоволство от страна на тамилското малцинство. Допълнителни проблеми възникват, след като се национализират чуждестранни фирми – американски и британски петролни компании, които налагат ембарго на Шри Ланка. В резултат от това Бандаранайке сближава страната си със СССР и Китай.

На изборите през 1965 година губи изборите и остава в опозиция. На 29 май 1970 година отново става министър-председател. В голяма степен се придържа към социалистическата политика – както във вътрешните, така и във външните работи на страната. Извършва се национализация на банки, пристанища, редица отрасли на промишлеността. Поддържа добри отношения с Китай, СССР, Индия, а също така и с Пакистан. През 1972 година са направени поправки в конституцията, съгласно които Цейлон променя името си на Демократична социалистическа република Шри Ланка.

Известна е още като „Г-жа Б“. Умело използва емоциите, за да засили влиянието си – често избухва в сълзи. Нейните противници я наричат „плачещата вдовица“.

До 1976 г. Сиримаво е по-уважавана в чужбина, отколкото в страната си. Тогава Шри Ланка е домакин на срещата на Движението на необвързаните страни. Въпреки че е уважавана извън страната, тя губи все повече подкрепа в Шри Ланка. Това се дължи на обвиненията в корупция и все по-отслабващата икономика. За да избегне загубата на избори, използва парламентарното си мнозинство, което подкрепя предложеното удължаване на мандата от 6 на 8 години.

През 1977 г. претърпява загуба на парламентарните избори. 1980-те години се определят като „тъмни дни“ за Сиримаво. Тя е в политическо изгнание и отхвърлена от народа. Прекарва следващото десетилетие в опозиция. На президентските избори през 1988 година губи от Ранасингхе Премадаса.

През 1994 година дъщеря ѝ Чандрика Кумаратунга печели президентските избори и назначава майка си за министър-председател.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Соломон Бандаранайке министър-председател на Цейлон (21 юли 1960 – 27 март 1965) Дъдли Сенанаяке
Дъдли Сенанаяке министър-председател на Шри Ланка (29 май 1970 – 23 юли 1977) Джуниус Ричард Джайевардене
Чандрика Кумаратунга министър-председател на Шри Ланка (14 ноември 1994 – 10 август 2000) Ратнасири Викреманаяке