Сирман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сирман
Ponticola syrman.jpg
Природозащитен статут
Червена книга на България
Status iucn3.1 EX bg.svg
Изчезнал (1980те г.)[2]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Actinopterygii Лъчеперки
разред: Perciformes Бодлоперки
семейство: Gobiidae Попчета
род: Ponticola[1]
вид: P. syrman Сирман
Научно наименование
Уикивидове Ponticola syrman
Nordm., 1840 г.
Сирман в Общомедия

Сирмана (Ponticola syrman) е вид риба. Това попче е по-особено от другите. Той е сред най-редките риби в България, а и в Европа изобщо. Дължината му достига до 22 cm, тегло до 70 – 120 г. До 50-те години на ХХ век е бил многоброен в Бургаското и Мандренското езеро, а извън България се среща основно в Черно море и в Азовско море. Той е понто-каспийски реликт, т.е. обитател на някогашният морски басейн, от който по-късно са се образували Черно и Каспийско море. Обитава крайбрежната зона на морето на дълбочина до 10 m. Предпочита слабосолени води и затова се среща в устията на реките и заливите с ниска соленост. Среща се на каменисто-чакълесто или пясъчно дъно. Окраската му е сиво-кафява и отстрани на тялото има големи светлокафяви петна, разположени шахматно. Храни се с дребни рибки, червеи и ракообразни. Полово съзрява на 2 години. Размножава се през март-април.[3] Често става жертва на бялата риба.

Природозащитен статут[редактиране | редактиране на кода]

Замърсяването на водите на обитаваните водоеми, както и измененията в природната екосистема на Мандренското езеро сред превръщането му в язовир през 1962 г. са главните причини за силно намалялата численост на вида.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Neilson M.E., Stepien C.A. (2009) Escape from the Ponto-Caspian: Evolution and biogeography of an endemic goby species flock (Benthophilinae: Gobiidae: Teleostei). Molecular Phylogenetics and Evolution, 52(1): 84 – 102.
  2. Червена книга на Република България. Сирман. Посетен на 22 март 2012
  3. Карапеткова, М, М. Живков. Рибите в България. Гея-Либрис, София, 2000, ISBN 954-8232-21-9, стр. 180
  4. Червена книга на НР България. т. 2. Животни. БАН, София, 1985

Литература[редактиране | редактиране на кода]