Скаген

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Скаген
Skagen
— град —
      
Герб
57.7222° с. ш. 10.5878° и. д.
Скаген
Страна Дания
РегионСеверна Ютландия
ОбщинаСкаген
НаселениеПонижение 7845 души (2020)
Пощенски код9990
Официален сайтwww.skagen.dk
Скаген в Общомедия

Скаген (на датски: Skagen[1]) e малък град в Дания и е най-северното населено място в страната. Население 7845 души (по приблизителна оценка от януари 2020 г.).[2] Главен град е на община Скаген, която граничи с Фредериксхаун.

География[редактиране | редактиране на кода]

Географското положение на Скаген е много специфично. Той се намира в най-северната част на тясна издължена ивица, подобна на малък полуостров, на запад от която се намира Скагерак, а на изток – Категат. На югоизток от града се намира залива Олбек (Ålbæk Bugt), а на югозапад – залива Танис (Tannis Bugt). Местността е изключително живописна. Към края на 18 и в началото на 19 век районът страда от опустиняване, която спира след засяването на различни видове треви, храсти и дървета. Въпреки това в района са оцелели две големи пясъчни дюни, вкл. огромната дюна Робьер (Råbjerg Mile)

История[редактиране | редактиране на кода]

Точната дата на създаването на Скаген остава неясна. Като цяло районът е бил слабо населен векове наред, предимно със земеделци или моряци. За тази местност Плиний Стари пише:

„Promenturium Cimbrorum excurrens in maria longe paeninsulam efficit quae Tastris appellatur.“
„Носът на кимврите, навлизащ навътре в морето образува полуостров, наречен Тастрис.“

Посоченото название Тастрис е хапакс и не се споменава никъде другаде в исторически извори. Значението му също е неясно. Името „Скаген“ също е с неясен произход, но има няколко думи в германските езици, които са свързани по някакъв начин с него. Това са английските skeg (стърчащата част на корабен кил), shag (рошава коса) и шведското skägg (брада). До края на 19 век районът остава изолиран, но построяването на железопътна линия през 1890 улеснява значително достъпа до Скаген.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Погребаната Църква

Районът на Скаген е популярна туристическа дестинация сред датчаните. Поради специфичната географска локация, където Скагерак и Категат се срещат, морето е изключително бурно. Това е причината и за честите корабокрушения в миналото, заради което около 15 век тук е построен и първият фар в Дания – Випефюр (Vippefyr). Негова реконструкция може да се види малко на север от града. След него към 17 век е построен Хвидефюр (Hvidefyr), а към 18 век и Грофюр (Gråfyr). Заради опустиняването на района около 18 век голямата църква в града е била изоставена и днес част от нея се подава от пясъка. Тя е известна като Погребаната Църква (Den tilsandede Kirke).

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Хотел Брьондумс.
Църква в центъра на града.

Скаген е бил културно средище десетилетия наред. Тук са живели много творци, сред които и т. нар. „скагенски художници“.

По-известните хора на изкуството, живели или родом от Скаген са:

Културното сърце на града е било хотелът Брьондумс, където често творците са се събирали.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Произношение
  2. ((en)) ((de)) Skagen, www.citypopulation.de