Категат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карта на Скагерак и Категат

Категат (дат. Kattegat, шв. Kattegatt) е проток, който разделя шведското крайбрежие на Скандинавския полуостров и датския полуостров Ютланд. Той свързва залива Скагерак на Северно море с Балтийско море.

Името Категат е съчетание от думите katt (тесен) и gat (дупка) на среднодолнонемски език - общ език на градовете от Ханзата и предшественик на долногерманските езици. Въпреки привидната си ширина плавателната част на Категат е тясна поради плитчините в западната му част. Съществува предположение, че втората част от името произлиза от промяна в изговора на Codanus sinus - „залива“, разделящ континента от „Скандинавските острови“, описан от римския географ Помпоний Мела и цитиран като авторитетно описание от Плиний в неговата „Естествена История“.

География[редактиране | редактиране на кода]

Североизточният бряг на Категат в шведската провинция Бухуслен е разкъсан от фиорди и е осеян с множество малки и по-големи островчета, докато югоизточният бряг в провинция Халанд и крайбрежието на Ютланд на запад имат по-плавно извита брегова линия. На юг връзката с Балтийско море не е директна, а чрез по-малките протоци Йоресун, Стуребелт и Лилебелт. Между тях се намират датските острови Шеланд и Фюн. Условната граница между Категат и Скагерак е линията между нос Гренен (най-северната точка на Дания, на полуостров Скагенс Оде), с островната група Патер ностершерен (Pater Nosterskären, букв. скалите Отче наш, от латинскиPater Noster“), северозападно от шведския остров Марщранд.

Държина 270 км. Минимална ширина 60 км. Дълбочина 17-124 метра. Площ 30 000 km2