Скот Джоплин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Скот Джоплин
Scott Joplin
американски композитор
Скот Джоплин през 1903 г.
Скот Джоплин през 1903 г.

Роден
Североизточен Тексас, САЩ
Починал
1 април 1917 г. (48 г.)
ПогребанНю Йорк, САЩ
Музикална кариера
СтилРагтайм
Инструментипиано, китара, цигулка
Активностот 1895 г.

ПодписSignature of Scott Joplin.svg
Уебсайтscottjoplin.org
Скот Джоплин в Общомедия

Скот Джоплин (на английски: Scott Joplin) е композитор и пианист от афроамерикански произход. Прославя се със своите рагтайм композиции, и по-късно получава прозвището Краля на рагтайма. По време на кратката си кариера написва 44 оригинални рагтайм композиции, най-известната от които е „The Entertainer“. Автор е и на един балет за рагтайм и две опери. Едно от първите му произведения, The Maple Leaf Rag, се превръща в първия и най-влиятелен хит на рагтайма, и е признат за първообраз на рага. Той се смята за най-големия автор на рагтайм произведения, но получава признание едва след смъртта си. Приживе музиката му се възприема от афроамериканската общност като „твърде бяла“, а от белите – напротив, като „твърде черна“, което не отговаря на класическите канони. Интересът към творчеството на Джоплин се възражда през 70-те години на XX век.

През 1895 г. той участва в Международното изложение в Чикаго, където се среща с много музиканти. Първите опити в писането са от тази година. Осъзнавайки, че музикалното му образование не е достатъчно, през 1898 г. той се записва в Music College Смит в Sedalia. Свири вечер в „Maple Leaf Club“, композира един от най-известните си рагтайми – „Maple Leaf Rag“. Тази творба наистина е хит в онези години, а по-късно се превръща в част от златната съкровищница на джаза.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Към 1916 г. Джоплин вече е в хроничен стадий на сифилис, а се появяват и признаци на слабоумие [1][2]. През януари 1917 година е приет в психиатрична клиника в Манхатан. Композиторът умира на 1 април 1917 г. в резултат на сифилитична енцефалопатия – деменция[3]. Погребан е в гробище за бедняци, където гробът му остава необозначен в течение на 57 години. Едва през 1974 г. в гробището „Св. Майкъл“ в Източен Елмхърст е поставен надгробен камък, носещ името на Скот Джоплин.[4][5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Berlin 1994, с. 239.
  2. Walsh, Michael. American Schubert. // Time. 1994-09-19. (на английски)
  3. Scott & Rutkoff 2001, с. 38.
  4. John Chancellor. Vanderbilt Television News Archive summary. // Vanderbilt Television News Archive, 1974-10-03. Архивиран от оригинала на 2013-01-20. (на английски)
  5. Scott Joplin at Findagrave.com. // Findagrave.com. Архивиран от оригинала на 2013-01-20. (на английски)