Направо към съдържанието

Скрупул

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Скрупул (от латински: scrupulus – „малко остро камъче“) е древна древноримска мерна единица за тегло, преминала в днешно време в преносен смисъл в „скрупули“.

В Древен Рим[редактиране | редактиране на кода]

В Древен Рим скрупулът се равнява на 1/24 унции или 1/288 либра което съответства на 1,137 г. Символът за скрупул е ℈.[1] В скрупули обикновено се определяло теглото на римски сребърни монети: теглото на sestertia – 1 скрупул, денарина – 4 скрупула и др.

Освен това скрупул (или по-скоро скрипул; scripulum/ квадратен децемпед /decempeda) в древна Рим се нарича единица за измерване площ, равна на 1/288 югера.

Като аптечна мярка[редактиране | редактиране на кода]

Скрупул също се наричала изоставена аптечна мярка за тегло и обем равна на 20 грана (на латински: granum (зърно) = 0,0647989 грама) или 1/3 драма (ℨ). Руският аптечен скрупул е бил 1,244 г., а в английската мерна система 1 скрупул = 1,295 грама.

Преносен смисъл[редактиране | редактиране на кода]

В много европейски езици (романски, германски, славянски) се среща думата „скрупульозност“, образувана от скрупула, което означава изключителна точност, задълбаване и прецизност в дреболии (например, на английски език scrupulous като прилагателно – съвестно, на френски scrupuleux).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Скрупул“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​