Служба за гражданство и имиграция на САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Службата за американско гражданство и имиграция на САЩ (на английски U.S. Citizenship and Immigration Services, съкратено USCIS) е част от Министерството за вътрешна сигурност и изпълнява функциите, изпълнявани от Службата за имиграция и натурализация на САЩ (United States Immigration and Naturalization Service (INS)), която е част от Министерството на правосъдието.

USCIS е създаден на 1 март 2003 година от това, което представляваше отделът Имиграциони служби (ISD) и отдела за имиграция и натурализация (INS), който беше закрит. INS беше определяна като неефективна, особено след скандалите около 11 септемви. Едуардо Агуере беше назначен като първия директор на службата за имиграция и американско гражданство на САЩ от президента Джордж Уокър Буш.

На новата агенция е поставена задачата да разглежда молбите за визи, за натурализация, молбите за статут на азиланти и бежанци, както и взимане на адекватни решения в центровете на службата и ръководенето на всички решителни имиграциони функции. Други задължения:

  • администриране на имиграционите служби и техните действия
  • вземане на решения по молбите за азилантски статут
  • обработка и аутризиране на документите за трудова заетост на чужденци
  • отпускане на постоянен статус за пребиваване (даване на зелени карти)
  • даване на гражданство.

В новия отдел има 15 000 федерални работници, които работят в 250 офиса в САЩ и по целия свят.

От 3 януари 2006 година директор е д-р Емилио Гонзалес.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]