Слънцето свети за всички

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Слънцето свети за всички
Солнце светит всем
РежисьориКонстантин Воинов
СценаристиСемьон Фрейлих
В ролитеВалентин Зубков
Лилиана Альошникова
Татяна Конюхова
МузикаВениамин Баснер
ОператорАнатолий Кузнецов
МонтажЗоя Верьовкина
РазпространителМосфилм
Жанрдрама
военен
Премиера1959
Времетраене92 минути
Страна СССР
Езикруски
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Слънцето свети за всички“ (на руски: Солнце светит всем) е съветски филм от 1959 година, заснет от Мосфилм. Счита се за един от най-добрите съветски следвоенни филми и влиза във фонда „Златна колекция на съветскито кино“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

9 май 1945 година. Някъде в Чехословакия или Тюрингия, на границата на завладените от съюзниците територии. По радиото съобщават за капитулацията на Германия. Това е краят на Втората световна война и скоро войниците ще се завърнат у дома. На позицията на артилерийската батарея при старши лейтенант Николай Савелев (Валентин Зубков) пристига медицинската сестра Светлана (Лилиана Альошникова). Тя е влюбена в него и желае да се сбогува, отлично разбирайки, че Савелев трябва да се завърне при своята съпруга. След като си тръгва, Светлана чува звуците на започнала битка. Една германска групировка не е сложила оръжие и се врязва в позициите на съюзниците. Батареята на Савелев приема боя и обстрелва от упор вражеските танкове.

Един от танковете обхожда батареята по фланга и се насочва към позицията на оръдията, командвани от сержант Корен (Евгений Буренков). Не желаейки да загива в последния ден на войната, той изоставя своята част, обричайки я на гибел и напуска полесражението. Свидетел на страха на сержанта става Светлана, която се е върнала при батареята. Не знаейки за това и мислейки, че Корен е загинал, Савелев завърта оръдието и унищожава танка, но самият той получава тежка рана. Савелев губи зрението си. Светлана съпровожда ослепелия Савелев до родния му град, където го очаква съпругата му Тася (Татяна Конюхова), оставайки в града и надявайки се, че ще може да го вижда от време на време. Желаейки да се върне към довоенната си професия, учител по история, Николай проявява твърдост и настойчивост, научавайки се да живее и работи при новите обстоятелства.

Но да се върне към предишния си начин на живот на Савелев не му е никак лесно. Любимата професия му донася само съмнения и разочарования, отношенията със съпругата му се обтягат и в крайна сметка тя не издържа и го напуска. В училището, в което Николай започва работа като учител по история, за директор е назначен бившия сержант Корен. Той се опитва да се освободи от опасния свидетел, опасявайки се, че неговата страхливост в онази ключова битка ще придобие известност. Николай преживява тежка криза, но намира сили да се противопостави на съдбата. Той разбира за предателството на Корен и решава да остане в училището, за да не позволи на подлеца и страхливец да влияе на детските души. В този труден за Николай период при него пристига Светлана, която все още го обича и иска да го подкрепи. Тази среща ще промени живота им и ще направи тяхното бъдеще общо и светло.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Солнце светит всем“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​