Направо към съдържанието

Снайпер: Оръжие на възмездието

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Снайпер: Оръжие на възмездието
Снайпер: Оружие возмездия
Премиера2009 г.
СтранаРусия
Белоруска съветска социалистическа република
Езикруски език
немски език
Външни препратки
IMDb

„Снайпер: Оръжие на възмездието“ (на руски: Снайпер: Оружие возмездия) е игрален филм за Великата отечествена война, заснет в две версии – филмова версия и телевизионна версия.

Замъкът Мир

Заснемането на някои от епизодите се провежда в замъка Мир, разположен в градското селище[1] Мир, Гродненска област на Република Беларус през лятото на 2008 г.[2] Сталинград е „пресъздаден“ в изоставен завод край Минск.

Снимките са завършени в началото на 2009 г.

Той е придобит за показване от Първи канал на Русия.

23 февруари 2010 г. – премиера в Русия. Въз основа на резултатите от оперативното измерване на аудиторията от TNS Русия, той оглавява списъка на най-популярните програми за седмицата на основните руски телевизионни канали (Първи канал, канали Русия 1, НТВ, СТС, ТНТ и РЕН ТВ).

Сталинград, 1942 г. От страна на съветските войски успешно действа група от девет снайперисти, сред които се открояват техният командир, старши лейтенант Яшин (Дмитрий Певцов) и момичето Алеся (Алина Сергеева), наречена от германците „Вещицата“. От немска страна им се противопоставя и снайперист, капитан Карл Клайст. Германецът създава капан, в който Алеся умира, а Яшин е ранен от куршум, маркиран с буквите „KK“ (личен знак на Карл Клайст).

В края на Великата отечествена война Яшин, вече майор, става комендант на малък немски град, разположен до средновековен замък. Тайни немски чертежи на ракети Фау-2 са открити в замъка. Инженер Михайловски идва в града в търсене на немски ракетни оръжия. В замъка обаче има група от десет немски снайперисти под ръководството на Карл Клайст, които трябва да подготвят ракетата за изстрелване и да минират и взривят замъка. Германски снайперисти убиват много съветски войници и залавят Михайловски. От тялото на убития съветски офицер лекарят изважда куршум с надпис „КК“, същият като този, който Яшин все още пази у себе си.

Яшин призовава трима войници от своята снайперска група и заедно те щурмуват замъка. По време на битката всички членове на екипите Яшин и Клайст умират; Яшин и Клайст организират импровизиран дуел, в който Яшин печели.

  1. Мирский замок // mirzamak.by. Архивиран от оригинала на 14 януари 2014. Посетен на 21 юли 2024.
  2. Актер и роль. Дмитрий Певцов. // mitsevich.com. Архивиран от оригинала на 2 август 2010. Посетен на 21 юли 2024.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Снайпер: Оружие возмездия“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​