Солидарност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за термин от областта на социологията. За реформаторско движение в Полша вижте Солидарност (профсъюз). За партията в Гренландия вижте Солидарност (Гренландия).

В областта на социологията и политиката, солидарността е чувство на единство, което се основава на общност на интереси, цели или предпочитания сред хората. Терминът показва, социалните отношения, които свързват хората един към друг.

Солидарност е взаимната подкрепа и разбиране в обществото, както между отделните индивиди, така и между по-големи общностни групи. Това отразява степента на близост в социалните отношения, терминът се използва основно в социологията, политиката и понякога във философията.

Дюркем[редактиране | редактиране на кода]

Според Емил Дюркем видът солидарност отговаря на типовете общества. Дюркем определя два основни типа солидарност в За разделението на обществения труд (1893): механична и органична. В обществата с механична солидарност, кохезията и интеграцията идват от хомогенността на индивидите, които са свързни чрез подобна работа, обучение, вярвания и начин на живот (лайфстайл) [1]. При традиционните общества това са роднинските връзки. Органичната солидарност се появява с индустрилизацията и произтича от взаимозависимостта, макар че индивидите имат различно обучение и вярвания, различна специализация, те се нуждаят едни от други, за да изпълняват своите специфични задачи [1].

Рорти[редактиране | редактиране на кода]

При Рорти солидарността е базирана на "случайността от речници", тоест тъй като индивидите боряват с различен, но случаен в развитието и възприемането му език, тяхната индивидуалност и начините, по които описват света са различни, и либералното разбиране за тази ситуация е основание за солидарността [2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б ((en)) Collins Dictionary of Sociology, стр. 405-6.
  2. Ричард Рорти, Случайност, ирония и солидарност, изд. Критика и хуманизъм, 1998

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]