Солунска легенда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Солунска легенда“
СъздаденXI - XII век
Оригинален езикстаробългарски

„Слово от Кирил Философ как покръсти българите“ или още „Солунската легенда“ е апокрифен текст на старобългарски език от неизвестен автор, създаден в XI - XII век като автобиография на Константин-Кирил Философ.[1] Известни са четири преписа - Софийски от XVI век, Тиквешки от XVI век, Търновски и Константинов, като всички са открити на територията на Македония.

Текстът е изпъстрен с исторически неточности като още в началото авторът смесва личностите на Константин-Кирил Философ и Кирил Кападокийски. Все пак прави впечатление, че авторът нарича македонските славяни, включително и солуняните, българи. Като се има предвид, че апокрифът е написан на език, съоветстващ на този регион през дадения период, тоест авторът най-вероятно е роден в Солун или в околността му, може да се направят заключения за народностното самосъзнание на славяните в тази област през XI – XII век и по-късно. На преден план изпъква прокараната идеята за българите като богоизбран народ, при който бог изпраща Кирил, за да ги направи християни и да им даде азбука:

Кириле, Кириле, иди в (обширната) земя и сред славянските народи, наречени българи, защото господ те е определил да ги покръстиш и да им дадеш закон.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Стара българска книжнина“, проф. д-р Георги Данчев, Велико Търново, 1996