Сомнамбулизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Сомнамбулизмът (наричан също ноктамбулизъм или ходене на сън) е сънно разстройство, при което болният извършва по време на сън или сънно състояние дейности, които са характерни за будното състояние. Сомнамбулизмът засяга хора от всички възрасти.

Статистика

  • Някъде между 1% и 17% от децата в САЩ ходят на сън, като се наблюдава, че децата и младежите са най-склонни да го правят
  • Около 18% от американците са склонни да го правят, грубо 2 на всеки 11 от населението
  • Едно изследване показва, че най-често сомнамбулизмът се среща при деца на 11 – 12 годишна – 16,7%.
  • Момчетата по-често ходят на сън от момичетата.

По време на сън са наблюдавани и дейности като ядене, обличане и дори шофиране. Повечето случаи на сомнамбулизъм обаче се ограничават до ходене, без индивида да го осъзнава.

Сомнамбулите се движат с отворени очи, така че да могат да се ориентират в заобикалящата ги обстановка, а не със затворени очи и изпънати напред ръце, както често са пародирани в киното. Очите на сомнамбула могат да изглеждат безжизнени или празни и ако бъде запитан нещо, субектът може да се забави с отговора или да не отговори въобще.

Често срещано заблуждение относно това разстройство е, че сомнамбулът никога не трябва да бъде буден по време на дейността си. По принцип няма опасност, въпреки че сомнамбулът може да бъде дезориентиран или объркан, ако се събуди. Всъщност, когато един сомнабул представлява опасност за себе си или околните (например, когато се изкачва или слиза по стъпала или използва потенциално опасен обект като нож или печка), добре е той да бъде събуден. Има случаи на смърт на сомнамбули, паднали от прозорци по време на сън.

Според съпругата му, диригентът Хари Ф. Розентал по време на сън се изправял в леглото си, дирижирал и вокализирал инструменти.

Сомнамбулизмът е основна тема в класическия ням немски експресионистичен филм „Кабинетът на д-р Калигари“(Das Kabinett des Dr. Kaligari) (1919).

В известната пиеса на Шекспир „Макбет“ се споменава, че лейди Макбет е сомнамбул и накрая тя полудява и се самоубива.