Соня Чакърова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Соня Чакърова
Sonia Chakarova.jpg
Информация
Родена
Соня Георгиева Найденова
18 май 1981 г. (38 г.)
Стил Български фолклор
Народна музика
Професии певец, диригент, телевизионен водещ, режисьор
Активност 1986 – настояще
Музикален издател Double D Music, DIMMI ARGUS, KVZ Music
Свързани изпълнители Ваня Монева
Димитър Аргиров
Уебсайт [1]

Соня Георгиева Чакърова е българска народна певица от Северняшката фолклорна област, телевизионен водещ и режисьор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Соня Георгиева Чакърова е родена в Монтана на 18.05.1981 г. От 5 годишна се занимава с музика, като започва да изучава солфеж и акордеон. От 8 годишна пее в народен хор, както и в хор за школувано пеене. Средното си образование завършва в Монтана в паралелка с разширено изучаване на музика и народно пеене. През това време, като солов изпълнител и солист на народния хор на училището, пее на много концерти в околноста и страната. Веднага след завършване на средното си образование, след приемни изпити е приета в АМТИИ гр.“Пловдив“ със специалност „Дирижиране на народни състави“ и втора специалонст „Изпълнителско изкуство – народно пеене“. След 5 годишно обучение завършва като магистър по дирижиране. [1] Още като студентка 1-ви курс се явява на конкурс и е приета на работа като артист – хорист в хора на Ансамбъл „Тракия“ гр. Пловдив, където работи почти до края на следването си. С Ансамбъл „Тракия“ изнася редица концерти в България и чужбина. В същия период участва и в други по-камерни формации, както и в представителния хор на Академията с диригент проф. Василка Спасова. Участва в записи на музика към спектакли и други проекти на чужденци.

През 2003 година след прослушване – конкурс е приета като певица – хорист в хор „Космически гласове на България“ с диригент Ваня Монева.[2] В този състав пее и до този момент. С хор „Космически гласове“, от скоро преименуван на хор “Ваня Монева“, изнася множество концерти в България и по света – Австрия, Белгия, Индия, Китай, Италия, Япония, Белгия и др. Участва в безброй проекти – фолклор, джаз, етно, класика и много записи на филмова музика. В същото време има самостоятелни концерти като певица по сцени и събори [3], записи в Българско национално радио, водеща на събития и чествания свързани с фолклора.

От 2006 година работи като водещ на телевизионно предаване и режисьор. Като режисьор има над 200 заснети видеоклипа на фоклорни изпълнители, както и няколко музикални филма и филми свързани с обичаите на българите.[4] Паралелно с всичко това, развива и своята преподавателска дейност с деца и възрастни. От 2016 година работи в дует с народния певец Димитър Аргиров,[5][6] като с него изпълнява и народни песни от Пиринската фолклорна област. [7][8]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Видеография[редактиране | редактиране на кода]

Видеоклипове[редактиране | редактиране на кода]

 • Снаха ти водя
 • Иван Дойни дума
 • Изгрела ми ясна звезда
 • Каня се Куне
 • Игра Оро
 • Айде, айде моме Стойне, дует с Димитър Аргиров
 • Заспала е Янка, Яница, дует с Димитър Аргиров
 • Андон иде, дует със Соня Чакърова
 • Лиляно моме, дует със Соня Чакърова

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Соня Чакърова. // ТВ СКАТ. Посетен на 31.10.2018. (на български)
 2. Четири съвета за пълно щастие от... едно българско момиче с цвете в косите, с обич в сърцето и песен на уста. // Пълно щастие. Посетен на 31.10.2018. (на български)
 3. Соня Чакърова и Димитър Аргиров веселят монтанчани на Нова година. // БulНews. Посетен на 19.12.2018. (на български)
 4. Соня Чакърова: ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЕМ С ФОЛКЛОРА НА НАШИЯ КРАЙ. // Монтана днес. Посетен на 31.10.2018. (на български)
 5. Димитър Аргиров и Соня Чакърова – един дует от сърце. // Love Style Magazine. Посетен на 01.11.2018. (на български)
 6. "Песни от сърце" възраждат забравения български фолклор. // Dnes.bg. Посетен на 01.11.2018. (на български)
 7. За музиката: Соня Чакърова и Димитър Аргиров в „Околосветско“. // TV Bulgaria On Air. Посетен на 31.10.2018. (на български)
 8. Монтана среща Нова година със Соня Чакърова и Димитър Аргиров и духова музика. // Меdianews. Посетен на 19.12.2018. (на български)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]