Социално движение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Протести против войната в Ирак

Социалното движение или още обществено движение е общ термин, с който се означават движения, занимаващи се с различни теми, свързани с обществото и политиката. Социалните движения са тясно свързани с демократичните пoлитически системи. В областта на политологията и социологията социалните движения имат голяма практика, с акцент върху два основни типа. Първият тип, това са популярни социални движения, чиито идеи са подкрепени от общественото мнение сред населението в обществото. Вторият тип са тези неправителствени групи, които влияят на политическата дейност, като тези движения могат да се превърнат в партии.

Политологията и социологията имат много и различни теории за социалните движения. Някои от тях ги свързват със създаването на нови политически партии.

Понятието сoциално движение е въведено за първи път през 1850 г. от Лоренц фон Щайн в неговата книга „История на френските социални движения от 1789 година до днес“ (Geschichte der sozialen Bewegung in Frankreich von 1789 bis auf unsre Tage. – Leipzig, 1850).

Първите социални движения са свързани с индустриализацията, пазарната икономика и Френската революция.

Втората вълна на социални движения е след Втората световна война, когато възникват феминизмът, ЛГБТ движението, антивоенните движения, движенията за правата на човека и движенията за защита на околната среда.