Разлика между версии на „Сохо (Манхатън)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (Zhoxy премести страница „СоХо (Манхатън)“ като „Сохо (Манхатън)“: Правопис)
м
}}
 
'''Сохо''' ({{lang|en|'''SoHo'''}}) е квартал в западната част на [[Южен Манхатън]] – [[Ню Йорк]].
 
Известен като артистичен район и като квартала на художниците, Сохо се развива през последните десетилетия, превръщайки се и в модерно място за пазаруване. Той е идеален образец за вътрешноградско регенериране обхващащо социално-икономическо, културно, политическо и архитектурно развитие.<ref>{{икона|en}} [http://www.barrgazetas.com/papers/SoHo.pdf SoHo, New York – Mixed Use, Density and the Power of Myth] Barr, Alistair – Architect</ref>
Това се променя през 1960-те, когато в квартала започват постепенно да се заселват художници, където да живеят и работят. Тук те намират големи празни пространства в складовете и производствените халета, преустройвайки ги в т.нар. [[лофт]] апартаменти/ателиета.
 
През 1968 година активисти на новообразуваната общност регистрират организация с цел легализиране на обитаването на тази зона. Желаейки да се идентифицират и в географски смисъл, те се консултират с [[Градоустройство|градоустройствения]] департамент към общината, където наричат района „South„'''So'''uth of Houston“'''Ho'''uston“ (на юг от Хюстън – имайки се предвид улица „Хюстън“ в Южен Манхатън). Това название е съкратено до първите две букви на думите „SoHo“, като групата след гласуване се кръщава „Асоциация на художниците Сохо“. Оказва се, че името пасва идеално и като название на квартала.
 
=== Разположение ===

Навигация