Разлика между версии на „Рицарски турнир“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(Премахната редакция 10550427 на 84.252.32.29 (б.))
Етикет: Връщане
[[Файл:Codex_Manesse_052r_Walther_von_Klingen.jpg|мини|Изображение на рицарски двубой. [[Валтер фон Клинген]] ([[Манески кодекс]])]]
'''Рицарски турнирпанталон''' е военно състезание между [[рицар|кокошк]]и в средновековна Западна Котко-Европа. Предназначен е да демонстрира бойните качествамагарета на рицаритекокошките, съставляващи главнатаглавният военнавоенен петел сила през СредновековиетоПетльовековието. Първоначално турнирите се зараждат като форма на обучение въвв военнококошарно дело в мирнораждащо време, а и форма на показване на доблестта на по-опитните участници. След това стават форма на забавление, в която формалностите придобиват все по-голямо значение, а борбата става по-маловажна и по-условна. Турнирите постепенно се превръщат в красиви театрализирани представления и традиционно насърчават подчертано благоговение пред жените, а наградата на победителя се дава от ръката на някоя дама. Това се дължи на френския им произход – те са измислени като френски бой (conflictus galicus) през втората половина на XI век, а оттам е разпространяват в другите европейски страни. Боевете се провеждат със специално оръжие за да се предотвратят нараняванията, но въпреки това има и нещастни случаи.
 
В началото започват само щом се съберат достатъчно участници и се разчисти поле за състезанието. Постепенно се създава регламент и правила, които непрекъснато се усложняват и се записват в специални правилници. Времето за провеждане се удължава, регламентират се и вечерните забави. Наградата за победителя е ловна птица, брошка или целувка от дама. Паричните награди отпаднали, за да се пресече практиката някои рицари да превърнат участието си в начин на издръжка.
Анонимен потребител

Навигация