Цецилия Метела Целер: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Общи промени
м шаблон, форматиране; форматиране: 2x тире-числа, интервал, й→ѝ, тире (ползвайки Advisor)
 
Ред 1: Ред 1:
{{Личност|римлянин
'''Цецилия Метела Целер''' ({{lang|la|Caecilia Metella Celer}}) е дъщеря на [[Квинт Цецилий Метел Целер]] и съпругата му известната [[Клодия]].<ref>T.P. Wiseman. ''Cinna the Poet and other Roman essays''. Leicester Universiry Press, 1974, стр. 111–112 и 188–190</ref><ref>[[Цицерон]]. ''Ad Atticum'', XII, 52, 2</ref><ref>Цицерон. ''Pro Caelio'', 32</ref> През 53 пр.н.е. Метела Целер се омъжва за [[Публий Корнелий Лентул Спинтер]], консервативен политик близък на семейството на баща и. Подобно на майка си и тя не удовлетворена от простичкия живот на благоприлична съпруга. Скоро след брака си започва любовна връзка с [[Публий Корнелий Долабела (консул 44 пр.н.е.)|Публий Корнелий Долабела]],<ref>Цицерон. ''Ad Atticum'', XI, 23, 3</ref> човек от противоположния на мъжът и политически спектър. Спинтер се развежда с нея през 45 пр.н.е.,<ref>Цицерон. ''Ad Atticum'', XI, 15, 3</ref><ref>Цицерон. ''Ad Atticum'', XIII, 7, 1</ref><ref>[[Апулей]]. ''Apologie'', 10</ref><ref>Porphyr. ad l.c.</ref> което предизвиква огромен скандал. [[Цицерон]] злобно разисква аферата в писанията си, защото по това време дъщеря му [[Тулия (дъщеря на Цицерон)|Тулия]] е съпруга на Долабела.
| описание = римска аристократка
| портрет =
| портрет-описание =
| род = [[Цецилии]] 
}}
'''Цецилия Метела Целер''' ({{lang|la|Caecilia Metella Celer}}) е римска аристократка.


== Биография ==
Метела Целер се връща при семейството си изключително опозорена. Тя все още е млада и много красива. Братовчедите и не се колебаят да я използват в политически конспирации. Метела прелъстява няколко от най-близките приятели на [[Юлий Цезар]], със задачата да успее да изчисти семейното си име, след поражението на [[оптимати]]те в битките при [[Битка при Фарсала|Фарсала]] и [[Битка при Мунда|Мунда]]. Сред нейните не-политически любовници е поет на име Тицида (Ticida), който пише за нея давайки и името Перила (Perilla, растение). Последният и известен любовник е човек на име Езопон (Aesopo),<ref>[[Хораций]]. ''Сатири'', II, 3, 239</ref> богат член на съсловието на [[конник|конниците]], който подпомагал [[Цецилии Метели]]ите в продължение на няколко години. Не е известно кога е починала.
Дъщеря е на [[Квинт Цецилий Метел Целер]] и съпругата му известната [[Клодия]].<ref>T.P. Wiseman. ''Cinna the Poet and other Roman essays''. Leicester Universiry Press, 1974, стр. 111 – 112 и 188 – 190</ref><ref>[[Цицерон]]. ''Ad Atticum'', XII, 52, 2</ref><ref>Цицерон. ''Pro Caelio'', 32</ref>

През 53 пр.н.е. Метела Целер се омъжва за [[Публий Корнелий Лентул Спинтер]], консервативен политик близък на семейството на баща ѝ. Подобно на майка си и тя не е удовлетворена от простичкия живот на благоприлична съпруга. Скоро след брака си започва любовна връзка с [[Публий Корнелий Долабела (консул 44 пр.н.е.)|Публий Корнелий Долабела]],<ref>Цицерон. ''Ad Atticum'', XI, 23, 3</ref> човек от противоположния на мъжът и политически спектър. Спинтер се развежда с нея през 45 пр.н.е.,<ref>Цицерон. ''Ad Atticum'', XI, 15, 3</ref><ref>Цицерон. ''Ad Atticum'', XIII, 7, 1</ref><ref>[[Апулей]]. ''Apologie'', 10</ref><ref>Porphyr. ad l.c.</ref> което предизвиква огромен скандал. [[Цицерон]] злобно разисква аферата в писанията си, защото по това време дъщеря му [[Тулия (дъщеря на Цицерон)|Тулия]] е съпруга на Долабела.

Метела Целер се връща при семейството си изключително опозорена. Тя все още е млада и много красива. Братовчедите и не се колебаят да я използват в политически конспирации. Метела прелъстява няколко от най-близките приятели на [[Юлий Цезар]], със задачата да успее да изчисти семейното си име, след поражението на [[оптимати]]те в битките при [[Битка при Фарсала|Фарсала]] и [[Битка при Мунда|Мунда]]. Сред нейните не-политически любовници е поет на име Тицида (''Ticida''), който пише за нея давайки и името Перила (''Perilla'' – растение). Последният и известен любовник е човек на име Езопон (''Aesopo''),<ref>[[Хораций]]. ''Сатири'', II, 3, 239</ref> богат член на съсловието на [[конник|конниците]], който подпомагал [[Цецилии Метели]]ите в продължение на няколко години. Не е известно кога е починала.


== Бележки ==
== Бележки ==

Текуща версия към 08:18, 10 август 2021

Цецилия Метела Целер
Caecilia
римска аристократка
Родена
70 г. пр.н.е.
Починала
44 г. пр.н.е. (26 г.)
Семейство
РодЦецилии 
БащаКвинт Цецилий Метел Целер
МайкаКлодия
СъпругПублий Корнелий Лентул Спинтер
Клодий Езоп[1][2]
ПартньорПублий Корнелий Долабела

Цецилия Метела Целер (на латински: Caecilia Metella Celer) е римска аристократка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дъщеря е на Квинт Цецилий Метел Целер и съпругата му известната Клодия.[3][4][5]

През 53 пр.н.е. Метела Целер се омъжва за Публий Корнелий Лентул Спинтер, консервативен политик близък на семейството на баща ѝ. Подобно на майка си и тя не е удовлетворена от простичкия живот на благоприлична съпруга. Скоро след брака си започва любовна връзка с Публий Корнелий Долабела,[6] човек от противоположния на мъжът и политически спектър. Спинтер се развежда с нея през 45 пр.н.е.,[7][8][9][10] което предизвиква огромен скандал. Цицерон злобно разисква аферата в писанията си, защото по това време дъщеря му Тулия е съпруга на Долабела.

Метела Целер се връща при семейството си изключително опозорена. Тя все още е млада и много красива. Братовчедите и не се колебаят да я използват в политически конспирации. Метела прелъстява няколко от най-близките приятели на Юлий Цезар, със задачата да успее да изчисти семейното си име, след поражението на оптиматите в битките при Фарсала и Мунда. Сред нейните не-политически любовници е поет на име Тицида (Ticida), който пише за нея давайки и името Перила (Perilla – растение). Последният и известен любовник е човек на име Езопон (Aesopo),[11] богат член на съсловието на конниците, който подпомагал Цецилии Метелиите в продължение на няколко години. Не е известно кога е починала.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Caecilia (137) Metella // Посетен на 10 юни 2021 г.
  2. 4208 // Посетен на 10 юни 2021 г.
  3. T.P. Wiseman. Cinna the Poet and other Roman essays. Leicester Universiry Press, 1974, стр. 111 – 112 и 188 – 190
  4. Цицерон. Ad Atticum, XII, 52, 2
  5. Цицерон. Pro Caelio, 32
  6. Цицерон. Ad Atticum, XI, 23, 3
  7. Цицерон. Ad Atticum, XI, 15, 3
  8. Цицерон. Ad Atticum, XIII, 7, 1
  9. Апулей. Apologie, 10
  10. Porphyr. ad l.c.
  11. Хораций. Сатири, II, 3, 239