Клодия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Клодия
Clodia
Клодия от „Promptuarii Iconum Insigniorum“
Клодия от „Promptuarii Iconum Insigniorum“

Родена
около 95 г. пр.н.е.
Починала
45 г. пр.н.е. (50 г.)
Семейство
Баща Апий Клавдий Пулхер
Майка Цецилия Метела Балеарика Младша
Братя/сестри Публий Клодий Пулхер
Апий Клавдий Пулхер
Гай Клавдий Пулхер
Съпруг Квинт Цецилий Метел Целер
Партньор Юлий Цезар
Деца Цецилия Метела Целер
Клодия в Общомедия

Клодия (на латински: Clodia) е женската форма на римското име Клодий (Clodius от Claudius), което имат особено трите сестри на Публий Клодий Пулхер и на Апий Клавдий Пулхер (консул 54 пр.н.е.).

Трите Клодии произлизат от влиятелния аристократичен род на Клавдиите, който дава много прочути личности в римската история. Баща им Апий Клавдий Пулхер, който е консул през 79 пр.н.е., оставя фамилията си след смъртта си обедняла, затова една от сестрите трябва да се омъжи без зестра.

Средната от трите сестри (* ок. 94 пр.н.е. – + 44 пр.н.е.) е от най-прочутите жени на късната Република. Става дума за нея, когато се казва само „Клодия“. Тя е омъжена за Квинт Цецилий Метел Целер и живее в много свободен стил, който е остро критикуван от Марк Тулий Цицерон в речта му „Pro Caelio“. Заподозрена е в инцест с брат ѝ Клодий и че е отровила съпруга си (който умира през 59 пр.н.е.). Нейната дъщеря Цецилия Метела Целер е съпруга на Публий Корнелий Лентул Спинтер.

Най-старата сестра е омъжена за Квинт Марций Рекс, най-малката за Луций Лициний Лукул. Лукул се развежда с нея след десет години брак през 66 пр.н.е. И за тях има слухове за връзки, между другото с брат им.

Единият брат на Клодия Апий Клавдий Пулхер става консул 54 пр.н.е. Вторият ѝ брат е свещеник. Третият ѝ брат, Публий Клодий, назоваван Пулхер, е няколко години по-млад от Клодия и по слухове има инцест с нея.

Клодия придружава съпруга си Метел Целер в Ориента и остава после като богата вдовица със свободен морал.

Клодия умира вероятно през 44 пр.н.е.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • G. Fau: L'émancipation féminine à Rome
  • W. J. Tatum: The Patrician Tribune. Publius Clodius Pulcher. Chapel Hill 1999
  • L. Fezzi: Il tribuno Clodio. Roma-Bari 2008