Апий Клавдий Пулхер (консул 54 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други личности с името Апий Клавдий Пулхер.

Апий Клавдий Пулхер
Ap. Claudius Ap.f.Ap.n. Pulcher
Роден
Починал
Семейство
Баща Апий Клавдий Пулхер
Майка Цецилия Метела Балеарика Младша
Братя/сестри Гай Клавдий Пулхер
Публий Клодий Пулхер
Клодия
Деца Апий Клавдий Пулхер (консул 38 пр.н.е.)

Апий Клавдий Пулхер (на латински: Appius Claudius Pulcher; * 97 пр.н.е.; † 48 пр.н.е., Евбея) е политик на късната Римска република.

Апий проиизлиза от разклонението Пулхри на патрицианската фамилия Клавдии и е син на Апий Клавдий Пулхер (консул 79 г. пр.н.е.) и на Цецилия Метела Балеарика Младша. Най-голям брат е на претора Гай Клавдий Пулхер, на народния трибун Публий Клодий Пулхер и на три сестри: Клавдия Прима, Клавдия Секунда, Клавдия Терция (последната е известната Клодия).

Апий Пулхер е от 72 до 70 г. пр.н.е. военен трибун на изток при Луций Лициний Лукул и е изпратен до Армения да преговаря. През 57 г. пр.н.е. е претор, а през 56 г. пр.н.е. – пропретор на Сардиния.

През 54 г. пр.н.е. Апий Пулхер е избран за консул заедно с Луций Домиций Ахенобарб.

През 53 – 51 г. пр.н.е. е проконсул na Киликия. През 50 г. пр.н.е. е избран за цензор. Апий поддържа оптиматите и изключва от сената писателя Салустий, който е поддръжник на Гай Юлий Цезар и популарите. Същата година е обвинен в подкуп от Публий Корнелий Долабела, но е оневинен с помощта на Помпей, Цицерон, Брут и Хортензий.[1] Помага на Помпей против Цезар, за което е назначен за управител на Ахея. Там строи Пропилеите в Елевсина. Умира на Евбея преди битката при Фарсала през 48 г. пр.н.е.[2]

Апий Пулхер има две дъщери с името Клавдия: Клавдия Пулхра Стара е първата съпруга на Марк Юний Брут,[3] а Клавдия Пулхра Млада се омъжва за Гней Помпей Младши.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Цицерон, Brutus 231, 324.
  2. Валерий Максим, 1, 8, 10.
  3. Цицерон, Brutus 267, 324.
  4. Цицерон, ad Fam., III 4.2, 5.5, 10.10.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]