Квинт Цецилий Метел Непот (консул 57 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Квинт Цецилий Метел Непот.

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Квинт Цецилий Метел.

Квинт Цецилий Метел Непот Quintus Caecilius Metellus Nepos
Роден: 100 пр.н.е.
Починал: 55 пр.н.е.

Квинт Цецилий Метел Непот (на латински: Quintus Caecilius Metellus Nepos; * 100 пр.н.е.; † 55 пр.н.е.) e политик на късната Римска република.

Произлиза от фамилията Цецилии Метел. Син е на Квинт Цецилий Метел Непот (консул 98 пр.н.е.) и Лициния Краса. Брат е на Квинт Цецилий Метел Целер, (консул 60 пр.н.е.) и на Цецилия Метела Целер която се омъжва за Публий Корнелий Лентул Спинтер. Той е полубрат на Муция Терция от първия брак на майка му с Квинт Муций Сцевола, която става третата съпруга на Помпей Велики.

През 67 пр.н.е. той е легат при Помпей в Мала Азия, после в провинция Сирия, където остава до 63 пр.н.е. През 63 пр.н.е. е народен трибун. Има големи конфликти на 10 декември 63 пр.н.е. с Марк Порций Катон Утически и възпрепядства в последния ден на консулата си на 29 декември 63 пр.н.е. Цицерон да произнесе своята защитна реч. [1] След това той отива при Помпей в Азия и е изключен от сената.[2] През 60 пр.н.е. той е претор и през април 59 пр.н.е. отпътува от Рим и става управител на провинция.[3]

През 57 пр.н.е. е избран за консул заедно с роднината си Публий Корнелий Лентул Спинтер и въпреки предишните конфликти с Цицерон се застъпва за неговото връщане от изгнание.[4] 56 пр.н.е. участва в конференцията в Лука и след това отива като управител проконсул в Близка Испания, където има успехи против вакцеите (vaccaei). 55 пр.н.е. се връща отново в Рим.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Цицерон, Fam. 5.2.
  2. Дион Касий 37, 51, 3; Плутарх, Cato 26–29.
  3. Цицерон, ad Atticum 2, 5, 2.
  4. Цицерон, Epistulae ad familiares 5, 4.