Гай Антоний Хибрида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Гай Антоний Хибрида (Gaius Antonius Hybrida; * ок. 106 пр.н.е.; † сл. 42 пр.н.е.) e римски политик от фамилията на Антониите. Допълнителното му име Хибрида идва вероятно от произхода му.

Гай e вторият син на Марк Антоний Оратор и e брат на Марк Антоний Кретик и чичо на триумвир Марк Антоний.

Военната си кариера започва при Сула като легат и командир на кавалерия по времето на войните с Митридат VI. След връщането на Сула в Рим, Гай остава с кавалерията си в Гърция, за да пази мира и реда. Той използва времето си в ограбване на храмове и свещени места за себе си. През 76 пр.н.е. го преследват за това. След години цензорите го гонят от Сената. През 71 пр.н.е. и 68 пр.н.е. е избран за народен трибун, през 66 пр.н.е. за претор и през 63 пр.н.е. за консул заедно с Цицерон. Той помага тайно на Катилина, но след обещанието на Цицерон да го направят проконсул на богатата провинция Македония сменя страната. При започването на заговора на Катилина той e длъжен като консул да поеме главното командване и да поведе войска към Етрурия, предава в деня на битката, поради заболяване, командирането на Марк Петрей.

В Македония го намразват заради жестокото му управление и изнудване и трябва да напусне провинцията. През 59 пр.н.е. в Рим е даден под съд за участие в заговора на Катилина и за изнудванията в Македония. Антоний e осъден, въпреки защитата от Цицерон. Той отива в изгнание в Кефалония. Помилван e през 44 пр.н.е. от Гай Юлий Цезар. През 42 пр.н.е. е цензор.

Жени се за жена с непознато име и има две дъщери:

Източници[редактиране | редактиране на кода]