Марк Валерий Месала Руф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Марк Валерий Месала.

Марк Валерий Месала Руф (Marcus Valerius Messalla Rufus; * 103 пр.н.е.; † 27/26 пр.н.е.) е политик на късната Римска република.

Той е племенник на оратора Квинт Хортензий и вероятно братовчед на Марк Валерий Месала Нигер. Сестра му Валерия e червъртата съпруга на диктатор Сула. Той е осиновил Марк Валерий Месала Барбат Апиан.

Месала става на млади години (82/81 пр.н.е.) авгур. 62 пр.н.е. е претор. През юли 54 пр.н.е. участва в подкупа на избиратели в борбата за нови консули. До края на годината изборите не могат да се състоят. Той е даден на съд. За 53 пр.н.е. е избран за консул заедно с Гней Домиций Калвин и започват службата си едва през юли. 51 пр.н.е. той е обвинен два пъти в измама на избори. Вторият път е осъден.

По време на гражданската война 49 пр.н.е. e легат на страната на Цезар и участва между другото в боевете в Испания и Африка. След убийството на Цезар той се оттегля от политиката и се занимава само с литература. Неговите произведения de auspiciis и de familiis са се загубили.

Той има два сина: Марк Валерий Месала (консул 32 пр.н.е.) и Поцит Валерий Месала (суфектконсул 29 пр.н.е.).[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Syme, R., Augustan Aristocracy, pp. 228-9