Марк Валерий Месала Руф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Марк Валерий Месала.

Марк Валерий Месала Руф
римски политик
Роден
Починал
Семейство
Род Валерии
Баща неизвестна
Братя/сестри Валерия
Съпруга неизвестна
неизвестна
Деца Поцит Валерий Месала
Марк Валерий Месала

Марк Валерий Месала Руф (на латински: Marcus Valerius Messalla Rufus; * 103 пр.н.е.; † 27/26 пр.н.е.) е политик на късната Римска република.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е племенник на оратора Квинт Хортензий и вероятно братовчед на Марк Валерий Месала Нигер. Сестра му Валерия e червъртата съпруга на диктатор Сула. Той е осиновил Марк Валерий Месала Барбат Апиан.

Месала става на млади години (82/81 пр.н.е.) авгур. 62 пр.н.е. е претор. През юли 54 пр.н.е. участва в подкупа на избиратели в борбата за нови консули. До края на годината изборите не могат да се състоят. Той е даден на съд.

За 53 пр.н.е. е избран за консул заедно с Гней Домиций Калвин и започват службата си едва през юли. През 51 пр.н.е. той е обвинен два пъти в измама на избори. Вторият път е осъден.

По време на гражданската война през 49 пр.н.е. e легат на страната на Цезар и участва между другото в боевете в Испания и Африка. След убийството на Цезар той се оттегля от политиката и се занимава само с литература. Неговите произведения de auspiciis и de familiis са се загубили.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Syme, R., Augustan Aristocracy, pp. 228 – 9