Кръвосмешение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Кръвосмешението е сексуално отношение между членове на едно семейство или един род. Това обикновено включва отношения между хора с родствени връзки, на които, поради опасност от засилване на генетично предразположение към болести заради родството им, не се разрешава да се оженят.

Обикновено са забранени отношенията между най-близките роднини - между родители и деца и между братя и сестри, но забраната може да обхваща и други степени на роднинство. На остров Бука бракът на вуйчото с племенницата му се смята за нещо ужасно. В Англия до 1907 г. на повторния брак на вдовец със сестрата на починалата му жена се е гледало като на голямо престъпление. В някои мюсюлмански страни за кръвосмешение се смятат сексуалните отношения с роднините по майчина линия, но не и с роднините по бащина линия (считана за недоказуема).

В различните общества обект на забраната за кръвосмешение са различни хора. Забраната на сексуалните отношения между членове на семейството (обхващаща в някои случаи целия род) първоначално произлиза от практически съображения: интересът на групата повелява на членовете ѝ да се женят извън нея (екзогамия), за да се установят мирни отношения със съседите. Психоаналитиците смятат, че тази забрана изразява несъзнаваната защита на човека срещу скритите му влечения.

Всяка година във Франция има около 5 000 случая на кръвосмешение. Обикновено кръвосмесителните отношения започват в юношеството, след което продължават да се развиват. Някои ги прикриват поради страх, а други свободно дават израз на любовната си връзка.

История[редактиране | редактиране на кода]

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Близкородствено размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Животни[редактиране | редактиране на кода]

Право[редактиране | редактиране на кода]

Религиозни възгледи[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Тази статия се основава първоначално на материал от http://bulgarian-psychology.com/, използван с разрешение.