Анилингус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Жена извършва анилингус на друга жена.

Анилингус (известен още като федеро̀с) е форма на орален секс, при която се осъществява контакт между ануса или перинеума на един човек и устата (устните) или езика на друг. Прилага се от хора с всякаква сексуална ориентация и в зависимост от контекста, в който се извършва, това сексуално действие може да доставя удоволствие на участниците или унижение.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Терминът anilingus е измислен от психолога Ричард фон Крафт-Ебдинг в неговата книга Psychopathia sexualis (1886).[1]

Техника[редактиране | редактиране на кода]

Техника на анилингус.

Здравни рискове[редактиране | редактиране на кода]

Има много здравословни проблеми, които могат да произлязат от, практикуване анилингус, ако бактерии, вируси или паразити, които ги причиняват, са или в ануса или ректума. Те включват хепатит А, хепатит B, хепатит C, чревни паразити, хламидия инфекция, гастроентерит, полиомиелит, човешки папилома вирус (HPV), гонорея, херпес симплекс вирус, конюнктивит и други болести, предавани по полов път [2]. Прилагането на устата към гениталиите веднага след като го прилагат до ануса може да вкара бактерия Ешерихия коли (" Е. коли ") в уретрата, което води до инфекция на пикочните пътища . ХИВ ​​/ СПИН не се смята, че лесно да се предава чрез анилингус.

Честото правене със случайни партньори увеличава здравните рискове, свързани с практиката. Като цяло, хората, носители на инфекции, които могат да се предават по време анилингус изглеждат здрави. Паразитите могат да бъдат във фекалиите, ако е употребено лошо сготвено месо. Фекалиите съдържат следи от Хепатит А само ако заразен човек е ял замърсена храна.

Ако получаващия партньор има рани или отворени рани по гениталиите, или ако даващият партньор има рани или отворени рани върху или в устата или кървене на венците, това представлява повишен риск от предаване на БППП. Четкането на зъбите, зъбите, подложени на стоматологична работа, както и консумирането на хрупкави храни (като картофен чипс), сравнително скоро преди или след извършване на анилингус също така увеличават риска от предаване, защото всички тези дейности може да предизвикат малки драскотини от вътрешната страна на устните, бузите и небцето. Тези рани, дори когато те са микроскопични, увеличават шансовете за прехвърляне на болестите, предавани по полов път, които могат да се предават устно при тези условия.

Друго скорошно проучване предполага връзка между оралния секс и рака на гърлото. Смята се, че това се дължи на предаване на HPV, защото този вирус е бил замесен в повечето от случаите на цервикален карцином. Проучването заключава, че хората, които са имали от един до пет орално-сексуални партньори през живота си, са имали приблизително двоен риск от рак на гърлото в сравнение с тези, които никога не са били ангажирани в тази дейност. Тези с повече от пет орално-сексуални партньори са имали повишен риск от 250 % в сравнение с тези, които никога не са били ангажирани в тази дейност.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mark Forsyth. The etymologicon // Icon Books Ltd 2011, page 49.
  2. http://www.uhs.uga.edu/sexualhealth/oral_sex.html#safe