Секс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Полов акт)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чайки, които се чифтосват
Чифтосване на калинки

Сексът (още сексуален акт, полов акт, коитус или сношение) е сексуално проникване, между две живи същества – хора или животни. В по-широкото си значение думата означава не само съвкуплението (акт с проникване, копулация, при животните – съешаване), но и всякакъв интимен физически контакт с цел удовлетворяване на сексуалното желание. За повечето нехуманоидни животни сексуалният акт се извършва единствено с репродуктивна цел чрез инсеминация и последваща фертилизация. Все пак при делфините например е известно, че двойките се събират за сексуални взаимодействия дори когато женската е извън фертилен период на репродуктивния цикъл, както и има секс между партньори от един и същи пол. За разлика от тях, в повечето случаи хората правят секс за удоволствие.

Видове секс[редактиране | редактиране на кода]

Илюстрация за „Луксозните сонети“ на Пиетро Аретино (1892), изобразяваща класически хетеросексуален вагинален секс – картина на Едуард Анри Аврил от 1892 г.
Еротична сцена на анален секс между император Адриан и Антиной в Египет – картина от XIX век на Едуард Анри Аврил
Картина от XIX век на Е. А. Аврил, изобразяваща мастурбация, фелацио и вагинален секс.

В зависимост от пола на партньорите сексуалният контакт може да бъде разнополов и еднополов.

Секс между повече от двама души се нарича групов секс (оргия).

Сексуален контакт с цел финансова или материална изгода, а не (само) от желание за сексуално удовлетворение, се нарича проституция.

Прякото, буквално и в някои случаи вулгарно възпроизвеждане на полов акт чрез литературни, изобразителни и аудио-визуални средства се нарича порнография, а по-изтънченото и естетическо представяне се нарича еротика. Границите между двете понятия обаче понякога са твърде размити.

Сексуални действия[редактиране | редактиране на кода]

Действията, насочени към стимулиране на половите органи и целящи постигане на сексуално удовлетворение, се наричат сексуални действия. Те могат да бъдат:

Религия и секс[редактиране | редактиране на кода]

Религиозните виждания по отношение на сексуалния акт варират силно между отделните религии, между отделните секти или разклонения на една религия, както и между различните вярващи.

В християнството днес на секса се гледа балансирано – от една страна, той е Божие благословение спрямо човека (в Стария Завет Бог благославя сексуалните връзки: „Плодете се и множете се“), а от друга – следва да бъде практикуван единствено в рамките на осветения от Църквата брачен съюз.

В Римокатолическата църква сексът е позволен само ако се използва за възпроизвеждане, което означава, че в брака е разрешен само вагиналният секс. Според католическата църква сексът не е за удоволствие, а за възпроизвеждане. Заради тази причина контрацепцията е забранена за католиците.[1]

В исляма сексът е позволен само в брака със съпруга. Например позволени са вагиналният и оралният секс. Аналният секс е забранен в исляма.[2]

Сексът в речта[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Според сексуалната ориентация и партньорите в секса

Тематизиране на секса

Правни

Други

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]