Трибадизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Трибадизъм

Трибадизъм или трибадия (на английски жаргон буквално "ножична") е специфична секс поза за лесбийки, при която няма вагинално проникване, а триене на вулвата на едната партньорка в тялото на другата с цел сексуална стимулация, това може да бъде и когато половите органи на двете жени се трият един в друг (гено-генитално триене), за да постигнат на сексуално удоволствие. Като секс поза е била позната още от Древна Гърция. Трибадизмът може и да е средство за мастурбация при триене в обект (одеяло) за постиане на оргазъм. В този и други смисли, трибадизмът като сексуално стимулиране може да бъде и не само секс за и между лесбийки.

Терминът се е използвал в миналото[1] като синоним на женска хомосексуалност, но днес звучи по-скоро като архаизъм [2] [3]. Тази употреба датира в английски език до началото на 20 век [4], като в случая за лесбийка се използвала думата трибат или множествено трибати.

Женските бонобо[редактиране | редактиране на кода]

Женски бонобо в Конго са наблюдавани да правят ГГ триене (генито-генитално).

Безопасен секс[редактиране | редактиране на кода]

Поради факта, че всеки обмен на телесни течности по време на секс е потенциално опасен за трансфер на сексуално предавани болести, ако такива има в единия или другия партньор, при трибадизма се предлагат с цел безопасен секс опции за предпазане, като гумички и други.

В популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

Глем поп групата Сизор Систърс получават името си от "ножичната" позиция (scissor, англ. ножица). Други групи са Scissorfight (ножичен бой) и пънк лесбийската банда Трайб 8. ГГ трибадизъм е изобразен три пъти по време на "D-Yikes!" (d-yikes, подобно на dykes, прев. англ. активни лесбийки) епизод на анимационното Саут Парк, в който епизод е наречена "ножици". Австралийската група Rocksteady отдават почит на трибадизма с тяхната песен "Scissoring".

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Превод от английската уикипедия, tribadism
  1. Lesbian, Etymology
  2. архаизъм, значение
  3. Тенденция към архаизация на лексикални елементиот съвременния словашки и български речников състав, Юлиана Стоянова: архаизмите се възприемат като думи, които са престанали да се употребяват активно и са преминали към пасивния лексикален пласт
  4. Sihvola, Juha; Nussbaum, Martha Craven (2002). The sleep of reason: erotic experience and sexual ethics in ancient Greece and Rome. Chicago: University of Chicago Press. ISBN 0-226-60915-4.