Целувка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Френска целувка)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Целувка.

Целувка се нарича докосването на устните до нещо – най-често до устните или до част от тялото на друг човек.

В съвременната Западна цивилизация целувката е най-честият израз на обич и привързаност. Между близки хора целувките се разменят обичайно по бузите. По същия начин по-възрастните целуват децата и обратно. Когато изразява романтично привличане или сексуално желание, целувката се осъществява между устните на двама души, или между устните на единия и част от тялото на другия.

С целувка също може да се изрази почит, уважение и преклонение. Пример за това е целуването на ръка на свещениците, на икони или на родителите в някои култури. От друга страна грубата целувка може да изрази и ненавист или подигравка, или да демонстрира превъзходство. Пример за това е библейската история за целувката на Юда.

Целувката е заучено поведение, свързано със социализацията на индивидите, подобно на пощенето при приматите. Действия, наподобяващи целувки се наблюдават и при някои маймуни.

Френска целувка

Френска целувка[редактиране | редактиране на кода]

Френската целувка има романтичен и сексуален заряд. При нея езикът на единия партньор докосва устните или езика на другия, като може да бъде вкаран и в устата му. Френската целувка повишава сексуалното желание, тъй като се стимулират устните, езикът и устата, които са особено чувствителни на докосване.

При френската целувка се разменя слюнка и около 250 вида различни бактерии, а в нея участват не по-малко от 34 лицеви мускули. И макар опасността от полово предавани болести да е малка, тя все пак съществува, тъй като някои заболявания се предават и орално.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]