Лесбофобия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Серия ЛГБТ статии
Rainbow flag
Гей · Лесбийка · Хомосексуалност · Бисексуалност · Транссексуалност · Интерсексуалност
Психология
Самоосъзнаване · осъзнаване и самоприемане · разкриване за другите · каминг аут, т.е. coming out
Общност
Общност · Гей квартали ·
Гей барове и заведения ·
Гей-спорт · Символи · Религия
Култура
Гей икона · ЛГБТ жаргон · Гордост · Символи
Изследвания и дискурси
ЛГБТ лингвистика · Куиър теория · Куиър изследвания
ЛГБТ история
Хронология · Гей освобождение · Социални движения · Хронология на СПИН
Анти-ЛГБТ дискриминация
Хетеросексизъм · Хомофобия · Лесбофобия · Бифобия · Трансфобия
Законодателство
Брак · Граждански съюз · ЛГБТ родителство · Осиновяване · Закони срещу содомията · Военна служба · Престъпление от омраза · Законодателство по страни
Gay flag.svg ЛГБТ Категория

Лесбофобията в английски език като съществуващо понятие, а в българския като съществуваща тенденция (жаргонните: лесби, лезба, лизбийка и т.н.), обхваща различните форми на негативизъм към жените лесбийки, към тяхната индивидуалност, сексуалност и т.н.

Базирани на категориите за секс или биологичен пол (по необходимост съвпадащ със социопола), сексуалната ориентация, идентичността на лесбийките, изразяването на социопола, тези негативности включват предразсъдъци, дискриминация, обида в допълнение на поведения и чувства вариращи от презрение или страх до неприязън, враждебност и дори омраза. Като такава, лесбофобията е сексизъм към жените лесбийки, който се пресича с общата хомофобия и обратното. Синтия Петерсън, професор в Университета в Отава, дефинира лесбофобията, като „включваща страх, че жените обичат друга жена, точно както подобен страх има по отношение, че мъжете могат да обичат друга жена“ (т.е. ревност).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lesbophobia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.