Кама Сутра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Кама.

Кама Сутра
कामसूत्र
Оригинален езиксанскрит
Кама Сутра в Общомедия

„Камасутрам“ (на санскрит: कामसूत्र) или „Кама Сутра“, както е позната в западния свят, е стара индийска книга, посветена на изкуството на любовното общуване. Кама в превод значи „желание“, а Сутра е „нишка“.

Текстът е съставен от Ватсяяна като резюме на няколко по-ранни писания, известни като Кама Шастра – наука за любовта. Ватсяяна е живял през IV век в период на културен подем, познат като период гипта.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Основната тема на книгата са идеите и начините за по-разнообразно, приятно и пълноценно сексуално отдаване. Кама Сутра служи най-вече като наръчник и помощник в отношенията между двама партньори и допринася за личното усъвършенстване на индивида в секса. Съдържа 36 глави, подредени в 7 части, с общо 64 сексуални позиции, наречени „64 изкуства“.

Само 1/5 от цялата книга е посветена на сексуалните позиции. Тя дава и съвети за това, как да сме добри граждани или за взаимовръзката жени-мъже. Кама Сутра представя секса като божествен съюз. Ватсяяна вярва, че сексът сам по себе си не е грешен, но правенето му произволно е грях.

Една от 64-те пози в Кама Сутра

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Глава шеста (част втора) на „Кама Сутра“ описва хапането и драскането с нокти, които любовниците може да си причиняват. Глава седма (част втора) се концентрира върху шамарите и ударите с юмрук, които може да се разменят в страстен секс, както и звуците които трябва да бъдат издавани.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. History of India, Kamasutra Sexual Orientation Chapter 7 // History of India. Архивиран от оригинала на 01.08.2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]