Трансджендър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Трансджендър символ

Трансджендър (Transgender[1] [2] (от trans (лат: през) и gender (анг: пол)) или (преведено на български) трансполови личности са хора, чиято полова идентичност не отговаря на пола, който им е приписан при раждането[3]. Трансполовите хора могат да имат полова роля, противоположна на приписаната им при раждането, или да имат полова роля, която да не отговаря на бинарната полова система мъж-жена, като трети пол, интерсексуални, куиър хора. Понякога, но без това да е задължително, трансполовите хора желаят да преминат операция за промяна на пола.

Терминът трансджендър или транполовост се отнасят за личности, чиято полова идентичност не съответства на този, който им е приписан при раждането, както и за личности, които не се вписват в стереотипите за пол, определяни като мъжки и женски.

Много трансполови хора преминават през период на личностно развитие, който включва процес на по-добро разбиране на собствения им образ, самооценка и изразяване. Степента, в която хората се чувстват в синхрон със своя външен вид и приемат своята истинска полова идентичност, се нарича полова съгласуваност.

Хора, които не са трансполови, т.е. при които половата роля отговаря на пола, който им е приписан при раждането, са цисджендър или цисполови.

Трансполовост[редактиране | редактиране на кода]

Трансполовостта поддържа тезата, че половата идентичност на даден човек не може да се впише напълно в дуалността мъж/жена, тъй като тя представлява една поредица от идентичности, чиито екстремни точки са идеята за мъж и жена. Подобни виждания превръщат трансполовостта в едно политико-културно движение, което предлага едно по-широко и подлежащо на промени виждане за категорията пол. Основна цел на движението е да утвърди правото на всеки един човек да заеме каквато и да е междинна позиция между стереотипните полюси мъж/жена, без да бъде подлаган на социална изолация или дискриминация.

Трансполови идентичности[редактиране | редактиране на кода]

Понятието „трансполова идентичност“ включва в себе си различни категории, сред които: транссексуалност, кросдресинг, трансвестизъм, андрогинност, джендър-куиър, кросджендър, драг кингс и драг куийнс. По принцип трансвеститския фетишизъм не бива включен в тази група, тъй като той се свързва с вид парафилия, а не с половата идентичност.

Много хора определят себе си като трансджендър, но подобна употреба е погрешна, тъй като трансполовостта (трансджендър) не е нещо еднозначно, а включва в себе си всички по-горе избоени категории.

Трябва да се отбележи, че не може да се каже със сигурност дали интерсексуалните хора трябва да бъдат включени към трансджендър групата, тъй като има интерсексуални хора, които са съгласни с определения при раждането им пол.

Транссексуалност[редактиране | редактиране на кода]

Транссексуалните хора определят себе си и желаят да живеят и бъдат приемани от обществото като представители на противоположния на техния пол по рождение. Много от транссексуалните хора желаят също така да променят и телата си в съответствие с пола, към който се самоопределят. Подобни физически промени са известни под общото название терапия за промяна на пола, която основно включва приемане на хормони и операция за смяна на пола. Въпреки че съществуват редица генетични, хормонални и психологични теории, причините за транссексуалността все още не са известни.

Трансвестизъм[редактиране | редактиране на кода]

„Трансвестит“ или „травестит“ е личност, която се облича в дрехи на противоположния пол. Терминът „травестит“ често съдържа определена негативната импликация. Трансвестизмът е концептуално различен от фетишисткия трансвестизъм, тъй като трансвеститския фетишизъм включва в себе си хора, които се обличат в дрехите на противоположния пол поради даден личен фетиш, докато при травеститите (кросдресърите) това не е така.

Кросдресинг[редактиране | редактиране на кода]

Кросдресърите са хора, които поради различни мотиви се обличат в дрехите на представителите на противоположния пол. Не е задължително кросдресърите да определят себе си, да желаят да станат като или да подражават по поведение на представителите на противоположния пол. Също така те по принцип не желаят да се подлагат на терапия за промяна на пола и да променят телата си. Голяма част от кросдресърите определят себе си като хетеросексуални.

Драг кингс и драг куийнс[редактиране | редактиране на кода]

„Драг“ (drag) е дума, която на английски език в ЛГБТ контекст се използва със значение на дрехите и грима, които се използват при специални случаи от хора, ангажирани в някаква шоу програма. Това е съществената разлика спрямо хората, които се „преобличат“ с цели, различни от това да забавляват дадена публика, или спрямо други трансджендър хора, които не винаги са драг куийнс или кросдресъри, но биват често вписвани в тази група. Представленията на драг артистите засягат много въпроси, свързани с половата идентичност, и имат дълга история и традиция в ЛГБТ културата.

„Драг куийн“ (Drag Queen) се използва за драг артисти мъже, които представят себе си като жени, докато „драг кинг“ (Drag King) — за драг артисти жени, представящи се като мъже.

Джендър куиър[редактиране | редактиране на кода]

Терминът „джендър-куиър“ (genderqueer) е нов опит да се определи една специфична ситуация на полова идентичност, която не се вписва в утвърдените бинарни понятия, а по-скоро се отнася до комбинация от полови идентичности и сексуални ориентации. Като пример може да се даде личност, която понякога изглежда като жена, а понякога като мъж, но чиято полова идентичност е тази на жена, а сексуалната ѝ ориентация - лесбийка. Джендър-куиър предполага едно смесване на полови стереотипи, включвайки в себе си както идеята за пол, така и тази за хомосексуалност.

Кросджендър[редактиране | редактиране на кода]

Хотата, които живеят като кросджендър (cross-gender), винаги или почти винаги живеят като представители на противоположния на техния пол по рождение. Ако желаят да бъдат или определят себе си като представители на техния пол по рождение, то тогава те се наричат „кросдресъри“. Ако желаят да бъдат или определят себе си като представители на пола, с който те винаги или почти винаги живеят, то тогава те биват определяни като „транссексуални“. Терминът „трансджендър“ понякога се използва и за хора, които живеят като кросджендър без да се подлагат на операция за смяна на пола.

Андрогинност[редактиране | редактиране на кода]

Андрогин е личност, която не се вмества изцяло в типичните за обществото полови роли. Андрогинната личност може да бъде определена като под-полова, между-полова, преминаваща между половете или напълно безполова. В миналото андрогинност се използвало като синоним на интерсексуалност, но подобна употреба в днешно време се смята за неправилна. Андрогинността може да се прояви както на физическо, така и на психическо ниво, като тя не зависи от пола по рождение и не се засяга единствено интерсексуалните хора. Има случаи на хора, които не определят себе си като андогинни, но имитират андрогинен външен вид. Подобни практики се наблюдават например в модата (жени, които носят мъжки панталони или мъже, които носят дамски обици), но те не се възприемат като трансполово поведение.

Трансджендър и сексуална ориентация[редактиране | редактиране на кода]

Понятията полова идентичност и трансполовост са коренно различни от понятието сексуална ориентация. Трансджендър хората имат в общи линии същото многообразие от сексуални ориентации както не-трансджендър хората. В миналото понятията хомосексуален и хетеросексуален се използвали за трансполовите хора въз основа на техния пол по рождение. В съвременната литература обаче се предпочита употребата на изрази като привлечен(а) от мъже, привлечен(а) от жени, привлечен(а) от двата пола или от нито един пол, за да се опише нечия сексуална ориентация, без да се правят отпратки към конкретна полова идентичност.

Трансджендър и транссексуалност[редактиране | редактиране на кода]

Транссексуалните хора, които определят себе си като трансджендър, посочват, че думата "трансджендър" набляга най-вече на половата идентичност, а не на сексуалната ориентация. От друга страна, транссексуалните хора, които не определят себе си като трансджендър, отправят критики относно това, че подобен обобщаващ термин ги поставя в една маргинална позиция или че по този начин те биват смесвани с други трасполови идентичности. По този начин се стига до компромисен вариант с въвеждането на формата "транс" (съкражение от "трансджендър" и транссексуален"), с която се обозначават всички транс-личност.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Prince, V. (1969), Men Who Choose to be Women, Sexology, February, pp. 441-444. Use of the term "transgenderal".
  2. Ekins, R., King, D. (2004) Rethinking 'Who put the "Trans" in Transgender?' GENDYS 2004, The Eighth International Gender Dysphoria Conference, Manchester England. Retrieved on 2007-04-10.
  3. What does transgender mean?, Answers to Your Questions, Американска психологическа асоциация, 2011, посетен на 19 ноември 2015..
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Transgender“ и страницата „Transgender“ в Уикипедия на английски и италиански език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.  

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • ((en)) Stone Butch Blues, Leslie Feinberg, (1993), ISBN 1555838537
  • ((en)) Transgender Warriors, Leslie Feinberg, 1996, ISBN 0807079413
  • ((en)) Trans Liberation: Beyond Pink or Blue, Leslie Feinberg, 1999, ISBN 0807079510
  • ((it)) Velena Hel?na, "Dal cybersex al transgender", Castelvecchi, 2003, ISBN 8882101150, ISBN-13 9788882101152.
  • ((it)) Stone Butch Blues, 2004, Il Dito e la Luna, ISBN 8886633300
  • ((it)) Transessualismo e Transgender- superando gli stereotipi, Diana Nardacchione, Il dito e la Luna, Milano, prima edizione Aprile 2000.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]