Трети пол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Индуиският бог Шива, Кола бронз от 11 век, Шива като Ардханарисвара


Индуиският бог Шива е често представян във формата на Ардханарисвара, като имащ и мъжка, и женска природа. Скулртура от Слоновите пещери до Мумбай

За трети пол се говори в някои племена и немодерни общества, които са доиндустриални или неразвити, както е отбелязано от антрополози. Под трети пол в тези общества се разбират мъже, а в някои случаи жени, които са трансцендентирали своята полова роля, тоест възприели са някои от чертите или всичките на другия пол, това може да е обличане, тоест дрехи, употреби в езика (промяна на обръщенията) и дори кастрация при мъжете.


Индийска култура[редактиране | редактиране на кода]

Индуиският бог Шива е често репрезентиран като Ардханарисвара с дуална мъжка и женска природа; типологията е Ардханарисвара да има дясна мъжка и женска лява страна Отнасяния към трети пол могат да бъдат открити в различни текстове в Индия от три древни духовни традици – Индуизъм, Джайнизъм и Будизъм, и могат също така да се смесват с ведическата културна традиция, която разпознава три пола – във Ведите (около 1500 - 500 г. пр.н.е.) се описват индивидите, като принадлежащи на три отделни категории, според природата на съответния човек или още наречена пракрти. Те са изписани в Кама Сутра (около 4-ти век след Хр.), но и другаде като пумп-пракрти (мъжка-природа), стри-пракрти (женска-природа), и трития-пракрти (трета-природа). Различни текстове индикират, че третите полове са добре познати в Индия и включват женски тела и мъжки тела, както и интерсексуални, както и че те могат да бъдат разпознати от детството. Третият пол е също така дискутиран в индуските закони, медицина, езикознание и астрология. Работата на индийския лингвист Патаньджали върху санскритската граматика, тоест Махабхася (около 200 г. пр.н.е.), показва, че трите граматически рода в Санскрит са извлечени от три естествени рода.

Платон[редактиране | редактиране на кода]

У Платон в Пирът се развива твърде интересна история за половете, според Пирът в началото половете били 3, без да се "търсят" сексуално - а именно мъжки, женски и андрогинен. Андрогинният пол притежавал чертите и на двата пола. В Пирът трите пола биват разполовени на половинки, които се търсят взаимно и андрогинният пол става източник на хетеросексуалните мъже и жени, а другите чисто мъжки и женски полове – на хомосексуалните такива.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]