Направо към съдържанието

Хетеросексуалност

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Хетеросексуалността е най-често срещаната сексуална ориентация сред хората, представляваща полово и романтично влечение към представители на противоположния пол. В обекта на привличането е и разликата между хетеросексуалността, хомосексуалността и бисексуалността.

Не всички, които осъществяват хетеросексуални контакти са само и единствено хетеросексуални. Някои хора могат да се самоидентифицират като хетеросексуални, но да имат сексуални отношения и с мъже, и с жени. От друга страна, има хомосексуални хора, които по една или друга причина поддържат хетеросексуално поведение.

В някои западни страни хетеросексуализъм се използва като синоним на хетеросексизъм (схващането за хетеросексуалността като по-добра или единствено нормална сексуалност). В българския език думата не съществува.

Хетеросексуалност идва от гръцката дума heteros (различен) и латинската sexus (пол). Прилагателното хетеросексуален е въведен от Карл Мария Кертбени около 1860 г., скоро след появата на думата хомосексуален.

Хетеросексуален за пръв път е включено в „Нов международен речник“ на Мериам-Уебстър като медицински термин за обозначаване на „патологично сексуално влечение към човек от противоположния пол“. В изданието на същия речник от 1934 г. обаче дефиницията е променена на „проява на сексуално влечение към човек от другия пол; нормална сексуалност“.

Историята на хетеросексуалността е част от тази на сексуалността.

Една от основните гей жаргонни думи за хетеросексуален е чуждицата стрейт. Оригиналното ѝ значение е прав, правилен. Стрейт е прилагателно (стрейт хора, стрейт поведение) и употребата му като съществително (един стрейт или стрейтове) е неуместна. По-широкоприет термин е хетеро, съкращение от хетеросексуален.