Даг Ойстейн Ендсьо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Даг Ойстейн Ендсьо/Ендшьо
норвежки учен религиовед
Роден
11 ноември 1968 г. (54 г.)

Учил вБергенски университет
Научна дейност
ОбластРелигиознание

Даг Ойстейн Ендсьо или Ендшьо (на норвежки: Dag Øistein Endsjø) е норвежки учен религиовед – професор по история на религията в Университета в Берген, Норвегия, и правозащитник – лидер на Норвежката коалиция за правата на човека (Menneskerettsalliansen). Изявява се като изследовател, коментатор, автор и активист за правата на човека.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

В областта на религията Ендшьо специализира в изследване на връзките между човешките права, религията, пола, секса, наред с теми като безсмъртие, религия в Древна Гърция, ранно християнство.

Известен е с книгите си:

  • „Сексът и религията“ и
  • „Гръцки вярвания (за) след възкресението и успеха на християнството“.

Обществена дейност[редактиране | редактиране на кода]

Като защитник за правата на човека е известен със заслугата си за включването на темата за правата на човека в националния дебат за равнопоставеност. Посредством лобиране и появяване в медиите Ендшьо допринася за преразглеждане на практиката норвежкото законодателство систематично да прилага различни стандарти при изработване и приемане на антидискриминационни закони.

Допринася най-вече за включване на групите на хомосексуалните и сексуалните малцинства в дебата за равнопоставеност. Той е сред първите, които насочват вниманието към агресивността спрямо хомосексуалните и към преразглеждането на дебата за еднополовите бракове след приемането на Закона за еднополови партньорства през 1993 г. Печели дело (2003) срещу Норвегия в Европейския съд относно премахване на обяви за работа, насочени само към единия пол.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]