Разлика между версии на „Тодювци“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Доабвяне ан данни
(→‎История: добавяне на данни)
(Доабвяне ан данни)
Поминъкът на населението е животновъдство, земеделие, дърводобив и гурбетчийство. Преди Освобождението и след това драгомани водели жетвари и косачи в Южна България "на руманя". Много мъже отивали градинари по други краища на страната и в други страни.
 
<!-- == Религии == -->
Църквата "Успение Пр. Богородици" е построена през 1858 година
 
<!-- == Обществени институции == -->
Училище се открива през 1853 г., а от 1858 г. учител става Сава Г. Катрафилов, по-късно свещеник, революционер, член на щаба на Ботевата чета. През 1891 г. е построена училищна сграда, разширена през 1936 година. В 1934 г. се открива прогимназия. В новопостроена през 1968 г. сграда се настанява Домът за деца и юноши преместен тук от град Елена.
 
На 24 октомври 1904 г. се основава местното читалище "Надежда". Първи председател е Иван Д. Мирянов. През 1940 г. е построен читалищен салон, комбиниран с помещения за общината и пощенската станция.
 
== Културни и природни забележителности ==
 
== Други ==
През 1936 г. до камбанарията на църквата е направен паметник на загиналите във войните 1912-1918 г.,а в средата на черковния двор има паметник на загиналите в Общоевропейската война 45 войника от енорията. На сграда¬та на училището са поставени паметни плочи за поп Сава Г. Катрафилов и [[Юрдан Ненов]].
 
<!-- === Кухня === -->
 
== Външни препратки ==
* [http://www.elena.bg/ Сайт на община Елена]
 
{{Мъниче селища в България}}
267

редакции

Навигация