Дрента

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дрента
Общи данни
Население 69 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 67,424 km²
Надм. височина 669 m
Пощ. код 5095
Тел. код 06151
МПС код ВТ
ЕКАТТЕ 23710
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   - кмет
Елена
Дилян Млъзев
(ГЕРБ))

Дрента е село в Северна България. То се намира в община Елена, област Велико Търново.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Дрента се намира в планински район, на 22 километра западно от град Елена по протежението на Стара планина. Разположено е по северните склонове на планината, така че с малкото си къщи заема голяма територия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Началото на селището е от 1186 година, когато дали прогонени от угнетители, или възхитени от чудната природа, първите заселници са основали новото селище. Сега то се състои от няколко махали, пръснати из дебрите на Еленския балкан – Баждари, Брежници, Горни край, Дъневци, Ганевци, Чифлика, Вълчата, Бялковата, Корията, Широката, Неновци, Божечка, Косевци, Липов рът, Добревци, Караиванци, Разпада, Пейковци. В по–голямата си част тези махали са обезлюдени, като някои от къщите са пригодени за селски екологичен туризъм.

Селището датира още от римско време. Антична крепост „Калето” се намира на 1,54 km югозападно по права линия от центъра на село Дрента. Крепостта е служила за охрана на античния път, минаващ южно от нея. Издигната е на едноименния връх. В днешно време от нея няма почти никакви останки. Без проучване не може да се установи размера ѝ. Надморската ѝ височина е 716 m.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Традиционният събор се провежда през месец юни, на празника на Св. св. Константин и Елена по стар стил. За удобство се измества през първата събота на месец юни.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

От Дрента води началото родословието на известната в Елена Робовска фамилия. Дойно Станюв Робовски, известен като Дойно Граматик, е преписвач на Паисиевата „История славянобългарска“ (1784 г.), учител, свещеник, книжовник. Синът му поп Андрей Робовски също е възрожденски учител, свещеник и борец за църковно–национална независимост. Делото им продължава до Освобождението учителят Стоян Попандреев Робовски.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Кметски наместник на Дрента е госпожа Аделина Ручка.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]