Марафелци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Марафелци
Общи данни
Население (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище [1] km²
Надм. височина 549 m
Пощ. код 5070
Тел. код ?
МПС код ВТ
ЕКАТТЕ 47158
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   - кмет
Елена
Дилян Млъзев
(ГЕРБ))

Марафелци е село в Северна България.

Намира се в община Елена, област Велико Търново.В Марафелци има около 25 къщи, като почти всички са съхранили автентичния си облик от миналите години. Марафелчани наричат селото махала, тъй като днес там постоянно живеят само едно-две семейства. През почивните дни и отпуските се събират почти всички марафелчани – и новоприселилите се, и потомците кореняци, пръснати из цяла България.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Марафелци се намира на около 2 километра югозападно от село Блъсковци. Разположено e на висок рид над десния бряг на Блъсковската река. Намира се на 4 километра от град Елена и на 45 километра от град Велико Търново. На 2 километра от селото се намира язовир Йовковци

История[редактиране | редактиране на кода]

Като населено място съществува от преди Освобождението. Населено e само с българи. Днес Марафелци е една от многобройните махали, пръснати из Еленския балкан. Легендата разказва за момата Мара и бягащите от турските потери българи, които, за да се скрият и оцелеят, се заселвали в потайни кътчета из Еленския балкан- в общо над 120 малки селища, преди наричани колиби.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година преди Петдесетница махалата празнува празника на селото- ”Черковището”. На този ден всички марафелчани и гости се събират около каменен кръст в гората. Там свещеник отслужва литургия за здравето и благоденствието на жителите и селото, след което, в някоя от къщите, всички вдигат наздравица с приготвения курбан.


Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Марафелци е разположено в землището на село Блъсковци

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]