Марафелци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марафелци
Общи данни
Население12 души[1] (15 март 2024 г.)
Землище[2] km²
Надм. височина549 m
Пощ. код5070
Тел. код?
МПС кодВТ
ЕКАТТЕ47158
Администрация
ДържаваБългария
ОбластВелико Търново
Община
   кмет
Елена
Дилян Млъзев
(ГЕРБ; 2011)

Марафелци е село в Северна България.

Намира се в община Елена, област Велико Търново. В Марафелци има около 25 къщи, като почти всички са съхранили автентичния си облик от миналото. Марафелчани наричат селото махала, тъй като днес там постоянно живеят само едно-две семейства. През почивните дни и отпуските се събират почти всички марафелчани – и новоприселилите се, и потомците кореняци, пръснати из цяла България.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Марафелци се намира на около 2 километра югозападно от село Блъсковци. Разположено е на висок рид над десния бряг на Блъсковската река. Намира се на 4 километра от град Елена и на 45 километра от град Велико Търново. На 2 километра от селото се намира язовир Йовковци

История[редактиране | редактиране на кода]

Като населено място съществува от преди Освобождението. Населено е само с българи.

Днес Марафелци е една от многобройните махали, пръснати из Еленския балкан. Легендата разказва за момата Мара и бягащите от турските потери българи, които, за да се скрият и оцелеят, се заселвали в потайни кътчета из Еленския балкан – в общо над 300 малки селища, преди наричани колиби.


Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на Петдесетница махалата празнува празника на селото – „Черковището“. На този ден всички марафелчани и гости се събират около каменен кръст в гората. Там свещеник отслужва литургия за здравето и благоденствието на жителите и селото, след което, в някоя от къщите, всички вдигат наздравица и се гощават с приготвения курбан.


Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Марафелци е разположено в землището на село Блъсковци

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]