Николчовци (област Велико Търново)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други населени места с името Николчовци.

Николчовци
Общи данни
Население2 души[1] (15 декември 2023 г.)
Землище[2] km²
Надм. височина565 m
Пощ. код5098
Тел. код06714
МПС кодВТ
ЕКАТТЕ51706
Администрация
ДържаваБългария
ОбластВелико Търново
Община
   кмет
Елена
Дилян Млъзев
(ГЕРБ; 2011)
За другото българско село с име Николчовци вижте Николчовци (Област Габрово).

Николчовци е село в Северна България. То се намира в община Елена, област Велико Търново.

География[редактиране | редактиране на кода]

Махала Николчовци се намира в планински район в Еленския балкан, на около 3 километра югоизточно от село Буйновци. Разположена е на високо място до река Мийковска, в северното подножие на връх Чумерна (1536 метра).

История[редактиране | редактиране на кода]

Възникването се губи някъде около XIII век. По време на обсадата на Велико Търново от турците, част от болярите, книжовниците от Търновската книжовна школа на патриарх Евтимий, благородниците и първенците от града решават да излязат през таен подземен изход под река Янтра и да отидат в Преслав. Изпращат вестоносци да огледат пътя, но се оказало, че околността е завзета от турците и решават да се заселят в Еленския балкан. Всеки род отсяда в отделна долчинка и така възникват много от махалите – Мийковци, Игнатовци, Узуните, Ралиновци, Дуфльовци, Атларците, Хъневци, Топузите... обединени по-късно в една община, с център Буйновци. Според легендата, всички жители на махалата са умрели по време на чумна епидемия около XV- XVI век, като от цялата махала е останало едно дете, което е отгледано на махала Топузи. След като пораства, се връща, но основава махалата на ново място и понеже името му било Никола, на него е кръстено и селото.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Лятото е слънчево и прохладно, а зимата мека, с много снежни дни. Просторите на Елено-Твърдишкия балкан подхранват множество малки бързотечащи реки, в които плува балканска пъстърва, мряна и кефал. Лятно време рекичките предоставят условия за къпане, а поляните край тях възможности за летуване. Много са местата за еднодневни излети. По поляните има диворастящи плодове горски ягоди, малини, къпини, гъби и изключително богато разнообразие от полезни билки.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Николчовци (Област Велико Търново) е разположено в землището на село Буйновци

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]