Цезарион: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JAnDbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: hu:XV. Ptolemaiosz Kaiszar
леки промени, стил, съдържание
Ред 2: Ред 2:
| име = Птолемей XV Цезарион
| име = Птолемей XV Цезарион
| портрет =
| портрет =
| описание = египетски фараон
| описание = фараон на Египет
| роден-дата = [[23 юни]] [[47 пр.н.е.]]
| роден-дата = [[23 юни]] [[47 пр.н.е.]]
| роден-място =
| роден-място =
Ред 9: Ред 9:
}}
}}


'''Птолемей XV Филопатор Филометор Цезар''', наречен '''Цезарион''' (малък Цезар) ([[23 юни]] [[47 г. пр.н.е.|47 г.]] - [[август]] [[30 г. пр.н.е.]]), е последният [[фараон]] от династията на [[Птолемеи]]те. Той е царувал от [[2 септември]] [[44 г. пр.н.е.|44 г.]] до [[август]] [[30 г. пр.н.е.]]
'''Птолемей XV Филопатор Филометор Цезар''', наречен '''Цезарион''' (малък Цезар) ([[23 юни]] [[47 пр.н.е.|47 г. пр.н.е.]] - август [[30 пр.н.е.|30 г. пр.н.е.]]), е [[фараон]] на [[Египет]] и последният [[монарх]] от династията на [[Птолемеи]]те. Управлява държавата от [[2 септември]] [[44 г. пр.н.е.|44 пр.н.е.]] до август [[30 г. пр.н.е.]]

Цезарион е син на римския владетел [[Юлий Цезар]] и [[Клеопатра VII]]. Той е бил обявен от майка си за неин съвладетел, когато бил тригодишен. Цезарион явно е бил фараон само номинално. Целта на Клеопатра е била той да наследи баща си като владетел на Рим.
== Биография ==
Когато племенникът и приемен син на Цезар [[Октавиан]] напада [[Египет]] през 30 г. пр. Хр., Клеопатра изпраща Цезарион в пристанището Береникия, за да го спаси. Римляните обаче успели да го примамят да се върне в Александрия и да го заловят.

Клеопатра се самоубива, когато войските на Октавиан навлизат в столицата й. Римският пълководец трябвало да реши какво да прави с пленения непълнолетен фараон. Тъй като се опасявал, че "прекалено много Цезари" биха застрашили амбициите му да наследи приемния му баща, той решил некръвният му брат да бъде убит.
Цезарион е син на диктатора [[Юлий Цезар]] и фараона [[Клеопатра VII]]. На тригодишна възраст майка му го обявява за свой съвладетел. Цезарион е фараон само номинално, а целта на Клеопатра е той да наследи баща си като владетел на Рим.
Според трацидионната хронологична система на Египет, Октавиан поема управлението на страната от [[30 г. пр.н.е.]]. Той се води като фараон и наследник на Цезарион.

Съдбата на последния владетел на Египет от елинистичната династия на Птолемеите е възпята в стихотворение на гръцкия поет и [[Нобелов лауреат]] по литература [[Константинос Кавафис]], написано през 1918 г.
Когато [[Октавиан]], племенник и приемен син на Цезар, напада [[Египет]] през [[30 пр.н.е.|30 г. пр.н.е.]], Клеопатра изпраща Цезарион в пристанището [[Береникия]], за да го спаси. Римляните обаче успяват да го примамят да се върне в [[Александрия]] и го пленяват.

Клеопатра се самоубива, когато войските на Октавиан навлизат в столицата ѝ. Римският пълководец трябвало да реши какво да прави с пленения непълнолетен фараон. Опасявайке се, че „прекалено много Цезари“ биха застрашили възможността да наследи приемния си баща, той решава некръвният му брат да бъде убит.

Според традиционната хронологична система на Египет, Октавиан поема управлението на държавата от [[30 пр.н.е.|30 г. пр.н.е.]]. Той се възприема като фараон и наследник на Цезарион.

== Изобразяване в изкуството ==

Съдбата на последния владетел на Египет от елинистичната династия на Птолемеите е отразена в [[стихотворение]] на гръцкия поет [[Константинос Кавафис]], написано през [[1918]] г.


[[Категория: Фараони]]
[[Категория: Фараони]]
{{мъниче Египет}}
{{история-рим-мъниче}}


[[cs:Ptolemaios XV. Kaisarion]]
[[cs:Ptolemaios XV. Kaisarion]]

Версия от 02:54, 22 септември 2007

Птолемей XV Цезарион
фараон на Египет
Роден
Починал
Семейство
РодПтолемеи
БащаЮлий Цезар
МайкаКлеопатра VII
Братя/сестриЮлия
Александър Хелиос
Клеопатра Селена
Птолемей Филаделф
Птолемей XV Цезарион в Общомедия

Птолемей XV Филопатор Филометор Цезар, наречен Цезарион (малък Цезар) (23 юни 47 г. пр.н.е. - август 30 г. пр.н.е.), е фараон на Египет и последният монарх от династията на Птолемеите. Управлява държавата от 2 септември 44 пр.н.е. до август 30 г. пр.н.е.

Биография

Цезарион е син на диктатора Юлий Цезар и фараона Клеопатра VII. На тригодишна възраст майка му го обявява за свой съвладетел. Цезарион е фараон само номинално, а целта на Клеопатра е той да наследи баща си като владетел на Рим.

Когато Октавиан, племенник и приемен син на Цезар, напада Египет през 30 г. пр.н.е., Клеопатра изпраща Цезарион в пристанището Береникия, за да го спаси. Римляните обаче успяват да го примамят да се върне в Александрия и го пленяват.

Клеопатра се самоубива, когато войските на Октавиан навлизат в столицата ѝ. Римският пълководец трябвало да реши какво да прави с пленения непълнолетен фараон. Опасявайке се, че „прекалено много Цезари“ биха застрашили възможността да наследи приемния си баща, той решава некръвният му брат да бъде убит.

Според традиционната хронологична система на Египет, Октавиан поема управлението на държавата от 30 г. пр.н.е.. Той се възприема като фараон и наследник на Цезарион.

Изобразяване в изкуството

Съдбата на последния владетел на Египет от елинистичната династия на Птолемеите е отразена в стихотворение на гръцкия поет Константинос Кавафис, написано през 1918 г.