Разлика между версии на „Дистрибуция“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
правопис, препратки
м (правопис, препратки)
'''Дистрибуция''' е един от четирите елемента на [[ маркетинг микс|маркетинг микса]]а. Дистрибуцията спомага на дадена организация или производител да постигне конкурентно преимущество на [[целеви пазар|целевия пазар]] и да направи [[продукт|продуктите]] или [[услуги|услугите]] си достъпни за [[потребител|потребителите]]и да постигне [[конкурентно предимство]] на даден [[целеви пазар]].
 
== Канали за дистрибуция ==
 
Мнозинството от организации и [[производител|производители]]и не продават [[стоки|стоките]]те директно на крайния потребител, a използват така наречените канали за дистрибуция. От своя страна каналите за дистрибуция са структурурани от взаимосвързани компоненти, които имат общата цел да реализират конкурентносособни[[конкурентоспособност|конкурентоспособни]] фирмени продукти с определено ниво на [[обслужване на клиенти|потребителско обслужване]]. Дистрибуционните канали на производителите включват определен броиброй [[търговски посредник|посредници]] и организации, които образуват верига, по която продуктът преминава, за да достигне крайния потребител.
 
== Видове канали за дистрибуция ==
 
Основните видове дистрибуционни канали, категоризирани според характерните за тях признаци, са:
 
* '''Къси и дълги канали''' - зависят от броя на организациите и посредниците, участващи в дистрибуционниятдистрибуционния процес.
 
*'''Директни и индиректни канали''' - при използване на директни канали производителят има пряка връзка с крайнияткрайния потребител и директно продава продуктите. При индиректните канали се използват посредници.
 
*'''Единични и мултиканали за дистрибуция''' - при единичните канали производителят използва само един канал за [[продажба]] на продуктите, докато при мултиканалната дистрибуция се осигурява по -добро пазарно покритие чрез използване на повече от един канал.
 
*'''Канали за изключителна дистрибуция''' - този процес на дистрибуция се характеризира с това, че единствено посредниците имат правата да разпространяват определени стоки в даден регион. Те нямат право да ги препродават или посредничътпосредничат на конкуренцията[[конкуренция]]та.
 
*'''Канали за интензивна дистрибуция''' - използват се възможно най - голям брои посредници. Този вид дистрибуция е характерен за продукти или услуги, които са често търсени отстранаот страна на потребителите.
 
*'''Канали за селективна дитрибуция''' - тези канали са характерни със специално подбраните си посредници, които от своя страна имат задачата да обърнат индивидуално внимание на всеки краен потребител. Този вид дистрибуция се отнася до не толкова масови продукти ([[стоки на лукса]]) или такивадо продукти със специфични качества, които са търсени от ограничен брой потребители.
 
== Вижте също ==
 
== Източници ==
* [http://www.informoney.org/viewhtml.aspx?did=38 Дистрибуция], informoney.org
* [http://www.thefreedictionary.com/distribution Определение за дистрибуция], The Free Dictionary
 
http://www.thefreedictionary.com/distribution
 
[[Категория:Маркетинг]]

Навигация