Бомбардировки на Токио: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(Няма разлика)

Версия от 15:13, 20 ноември 2012

Бомбардирането на Токио е извършено от американските военновъздушни сили по време на Тихоокеанската война, част от Втората световна война, и е най-разрушителната бомбардировка на град в историята.

Нападението на Дулитъл

Пожарите в Токио, след бомбардирането на В-29 на 26 май 1945 г.

Първата бомбардировка над Токио е „Нападението на Дулитъл“ на 18 април 1942 г., когато шестнадесет В-25 излитат от самолетоносач, с цел да атакуват предварително плануваните си цели - Йокохама и Токио и да кацнат в Китай. Бомбардирането не нанася щети на боеспособността на Япония, но е значителна показна победа на САЩ. Стартирали преждевременно, повечето от самолетите не достигат определените летища, като катастрофират (изключвайки един от самолетите, който се приземява в СССР). Екипажите на два самолета са заловени от японците.

Нападенията на В-29

Ключовите вражески самолети по време на бомбардирането над Япония са В-29, които имат оперативен обхват от около 3 250 морски мили (6 019 км); около 90% от бомбите, хвърлени по главните японски острови, са пуснати от тези бомбардировачи. Първоначалните бомбардировки са осъществени от Двадесета въздушна армия, извън територията на Китай, по време на „Операция Матерхорн“ под командването на Двадесета авиационна армия, но целта е допълнена през ноември 1942 г. от Двайсет и първо командване, базирано в Северните Мариански острови. В-29 от Двайста биват прехвърлени към Двайсет и първо командване през пролетта на 1945 г., базирана в Гуам.

Първото нападение е извършено от ниско летящи В-29, транспортиращи запалителни бомби, които биват хвърлени над Токио през нощта на 24 срещу 25 февруари 1945 г., когато 174 В-29 унищожават около 3 км² от града. След това, за да има повече разрушения из града, тактиката е променена - 279 В-29 бомбардират града през нощта на 9 срещу 10 март, като хвърлят 1 700 тона бомби. Близо 41 км² от града са унищожени и около 100 000 души умират по време на пожара, повече от убитите от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки.[1][2] След бомбардирането американските военни обявяват, че умрелите са около 80 000, а ранените - 41 000. Около 1 000  000 души губят своите домове. Токийският департамент на бедствията обявява, че загиналите са около 97 000,а ранените 125 000.

Последици

Тежката индустрия в Токио не е много засегната, но бомбите унищожават голяма част от леката промишленост в града. Бомбардировките убиват или оставят без дом много работещи във военната индустрия. Над 50% от производството в Токио е концентирано в жилищни и търговски квартали. Бомбардировките унищожават голяма част от стария град на Токио (51%), където постройките са изградени предимно от дърво, заради големите пожари, причинени от запалителните бомби.

Императорският дворец е заобиколен от зони, унищожени от бомбардировките. Най-големи поражения понася сградата на Генералния щаб. След ядрената бомбардировка на Хирошима и Нагасаки няколко месеца по-късно Император Хирохито обявява капитулацията на Япония.

След края на войната Токио получава дял от националния бюджет за следвоенна реконструкция.

Източници