Крайградски пътнически влак: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
к.
(Нова страница: Крайградският пътнически влак, е търговска марка пътнически влак на БДЖ,който се движи на м...)
 
(к.)
'''Крайградският пътнически влак,''' е {{източник|търговска марка пътнически влак на [[БДЖ]], който се движи на много къси разстояния: под 50км.50 Тия влакове свързват една по-голяма(възлова)жп гара,с най-близките до нея селца,или пък градчетакм}}. Няколко примера за такъв влак са [[София]]-[[Перник]], [[Монтана]]-[[Бойчиновци]], [[Лом]]-[[Брусарци]], [[Пловдив]]-[[Асеновград]] и т.н. И е характерно, че по дадените направления, в повечето случаи се движат електрически мотрисни влакове(ЕМВ), или пък ако участъка е неелектрифициран:и дизеломотрисни влакове, отколкото локомотив с 2 или 3 вагона.
Откакто е въведен Графика за движение на влаковете(ГДВ) 2013г., са закрити една камара пътнически влакове,част от които и крайградски. Това породи множество недоволства сред местните жители на някои села и градчета, тъй като по този начин остават без алтернативен транспорт за придвижване до по-големите градове, откъдето в частност могат да правят връзки с други влакове.
 
Тези влакове свързват по-голяма (възлова) железопътна гара с най-близките до нея селища. Няколко примера за такъв влак се движат по маршрутите [[София]] - [[Перник]], [[Монтана]] - [[Бойчиновци]], [[Лом]] - [[Брусарци]], [[Пловдив]] - [[Асеновград]] и т.н. Характерно, че по дадените направления в повечето случаи се движат електрически мотрисни влакове (ЕМВ) или пък и дизеломотрисни влакове (отколкото локомотив с 2 или 3 вагона).
 
Откакто е въведен ГрафикаГрафикът за движение на влаковете (ГДВ) 2013г2013 г., са закрити една камарамного пътнически влакове, част от които и крайградски. Това породие породило множество недоволства сред местните жители на някои села и градчета, тъй като по този начин остават без алтернативен транспорт за придвижване до по-големите градове, откъдето в частност могат да правят и връзки с други влакове.
 
== Вижте също ==
* [[Бърз влак на БДЖ]]
* [[Бърз влак със задължителна резервация на БДЖ]]
 
[[Категория:Железопътен транспорт в България]]
[[Категория:Влакове]]

Навигация