Бърз влак със задължителна резервация на БДЖ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
БВЗР "Чайка" влиза в гара Дъбово

Бърз влак със задължителна резервация (съкратено: БВЗР, наричан по старому експресен влак, само експрес или ускорен бърз влак) е категория пътнически влак, поддържана и експлоатирана от „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД.

История[редактиране | редактиране на кода]

Бързите влакове със задължителна резервация влизат в експлоатация от 1 януари 2007 г. с приемането на България в Европейския съюз. Това се налага след като „Холдинг БДЖ“ не покрива изискванията на ЕС за средна скорост от 100 км/ч. за експресни влакове, каквито се движат в Западна Европа. Ето защо националният железопътен превозвач на България е принуден да промени категорията си за експресен влак на бърз влак със задължителна резервация. По този начин бързите влакове със задължителна резервация се превръщат в преки наследници на останалата в миналото търговска категория „експресен влак“.

БВЗР "Пловдив" на виадукт след спирка "Оплетня"

Разписанието на бързите влакове със задължителна резервация се изготвя въз основа на задълбочени анализи на пътникопотока по основните железопътни артерии в България. Основно и ненарушимо правило при изготвянето на графика за движение на тези влакове е условието те да спират на минимален брой гари, което да им осигури максимално бързо придвижване по маршрута им. За експресното движение на тази категория влакове значение имат още доброто техническо състояние на тяговия (локомотивен) и подвижен (вагонния парк) състав, с който разполага железопътният оператор.

От май 2011 г. БВЗР „Струма“ (София - Кулата - София) е спрян от движение поради отсъствие на рентабилност.

С решение на „Холдинг БДЖ“ ЕАД от 30.01.2012 година БВЗР „Бургас уикенд“ се отменя изцяло по маршрута София - Бургас - София през Пловдив, за влак 8671/8672. Официална причина за решението е намален пътникопоток, докато според служители в системата причината е липсата на подвижен железопътен състав. Същото се случва и с БВЗР "Варна уикенд", но месеци по-рано.

От 22.11.2012 година движението в участъка София - Враца - София се отменя, като БВЗР "Пловдив" ще се движи само по маршрут Пловдив - София - Пловдив. Причина за отменяне на този участък е нисък пътникопоток.

От 09.12.2012 година с влизането на новия График за движение на влаковете БВЗР "Пловдив" и БВЗР "Диана" са трансформирани на обикновени бързи влакове.

Информация[редактиране | редактиране на кода]

По железопътната мрежа на България през 2013 г. се движат общо 10 бързи влака със задължителна резервация, от които:

  • 10 редовни (всекидневни) - „Родопи“ (Пловдив - Варна - Пловдив), „Чайка“ (Бургас - София - Бургас през Карлово), „Янтра“ (Горна Оряховица - София - Горна Оряховица), „Слънчев бряг“ (София - Бургас - София през Пловдив) и „Златни пясъци“ (София - Варна - София през Горна Оряховица).

Всеки бърз влак със задължителна резервация има собствено име. Практиката е БВЗР да носи името на обект с голямо значение за града, от чиято гара тръгва съответният влак, или името на дестинацията. Бързите влакове със задължителна резервация са познати и като ускорени бързи влакове.

Примери за БВЗР, който носи име на обект с голямо значение са „Янтра“, наречен на река Янтра, която преминава близо до Горна Оряховица, и „Родопи“, наречен на планината Родопи, която се намира близо до Пловдив.

Примери за БВЗР, който носи име на дестинация, за която пътува, са „Бургас уикенд“ и „Варна уикенд“.

Кодът за БВЗР е RБВ или БВR, според класификацията на БДЖ.

През 2015 година единствените влакове, носещи тази категория са 2601/02 „Златни пясъци" и 3601/02 „Чайка"

Субсидия[редактиране | редактиране на кода]

„Холдинг Български държавни железници“ ЕАД е държавна компания, която по закон получава годишна субсидия. За 2011 г. субсидията за БДЖ е на стойност 170 млн. лева[1].

Любопитното е, че за БВЗР не се полага част от тази държавна субсидия, тъй като тези влакове са търговски ориентирани, т.е. с цел печалба за дружеството.

Състав и маршрут на влаковете към 2015 година[редактиране | редактиране на кода]

„Родопи“[редактиране | редактиране на кода]

„Чайка“[редактиране | редактиране на кода]

БВЗР „Чайка“ се движи всекидневно по маршрута Бургас - София - Бургас през Карлово с номера 3601/3602. В композицията в 2-те посоки има вагон за превоз на трудно подвижни пътници и възможност за превоз на велосипеди.

„Златни пясъци“[редактиране | редактиране на кода]

БВЗР „Златни пясъци“ се движи всекидневно по маршрута Варна - София - Варна през Горна Оряховица с номера 2601/2602. В композицията си има вагон за превоз на трудно подвижни пътници и възможност за превоз на велосипеди.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((bg))  Справка за ефективност на бързи и пътнически влакове. // Файл (Excel). "Холдинг БДЖ" ЕАД, 21.11.2011. Посетен на 22.11.2011.