Разлика между версии на „Деметрий Фалерски“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(технически и правописни поправки)
'''Деметрий Фалерски''' ({{lang-grc|Δημήτριος Φαληρεύς}}, {{lang-la|Demetrios Phalereus}}; * [[350 пр.н.е.]]; † [[280 пр.н.е.]]) е [[древногръцки]] [[философ]] от [[Ликейска школа|перипатетик]] и политик.
 
Той произлиза от нишото обшество, роден е през 350 пр.н.е. въвв [[Фалер|Палео- Фалиро]]. Син е на Фанострат. Той учи заедно с поета [[Менандър]] при [[Теофраст]] от [[Ересос]] и получава в [[Атина]] като оратор голямо влияние. Започва политическата си кариета през 325 пр.н.е.
През 318 пр.н.е. цар [[Касандър]] го поставя на върха на управлението на града. Неговото десегодишно управление е най-щастливият период в по-късната атинска история и aтиняните му поставят 360 статуи, толкова, колкото дни тогава имала годината. Когато през 307 пр.н.е. [[Деметрий I Полиоркет]] тръгва към Атина, Деметрий Фалерски е осъден от атиняните на смърт. Той отива в [[Александрия]], където е приет с почести от [[Птолемей I]], и му помага в основаването на [[Александрийска библиотека|Александрийската библиотека]] (''Bibliotheca Alexandrina''). [[Птолемей II]] Филаделф изпраща Деметрий обаче в [[Горен Египет]] в изгнание, където той умира след 283 пр.н.е., вероятно от охапване от змия.
 

Навигация