Разлика между версии на „Болшой театър“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
дребни
м (дребни)
[[Картинка:Inside Moscow Bolshoi Theatre.jpg|thumb|300п|Залата на Болшой театър]]
 
'''Болшо́ѝБолшо̀й театър''' ({{lang-ru|Большо́ѝБольшо́й теа́тр}}) е най-големият в [[Русия]] и един от най-значителните в света [[театър|театри]] за [[опера]] и [[балет]]. Разположен е в центъра на [[Москва]].
 
== История ==
За начало на театъра се смята март 1776 г., когато губернаторът на Москва княз П. В. Урусов получава разрешение от императрица [[Екатерина II]] за театрални представления. Князът започва строителството на театъра, наречен „Петровски“ по адреса му на улица „Петровка“. Сградата обаче изгаря още преди откриването на театъра и князът възлага строителството на английския предприемач Майкъл (''Михаил'') Медокс, който построява т. нар. „Болшой Петровски театър“.
 
Това здание просъществува 25 г., докато не изгаря през 1805 г. Поредната нова сграда е построена от Й. И. Роси на Арбатския площад, но и тя, бидейки дървена, изгаря през 1812 г. по време на нашествието на [[Наполеон]]. През 1821 г. на първоначалното място пак започва строителство на сграда за театъра по проект на О. Бове и ректора на Петербургската академия А. Михайлов. Открита е на 6 януари 1825 г. и просъществува до 11 март 1853 г., когато я застига същата печална участ - – тридневен пожар изпепелява всичко. Сградата, която днес всички възприемат като основна забележителност на Москва, е открита на 20 октомври 1856 г. по време на коронацията на Александър II.
 
От лятото на 2005 г. основното (историческото) здание на театъра е затворено за реставрация. Спектаклите и репетициите се провеждат в новата сграда, намираща се до основната. Първоначално реконструкцията билае предвидена да завърши на 1 ноември 2009 г., когато билае насрочена премиерата на операта на [[Михаил Глинка]] „[[Руслан и Людмила]]“. Реконструкцията е завършена едва през 2011 г. и театърът официално е открит на 28 октомври 2011 г.
 
== Състав ==

Навигация