Разлика между версии на „Уикипедия:Политика за блокиране“

Направо към навигацията Направо към търсенето
информация за блокиранията от проверяващи по правилата в английската Уикипедия
(→‎Анонимни или общодостъпни междинни сървъри (proxy): такъв потребител при нас дори няма регистриран, предполагам е остатък от превод)
(информация за блокиранията от проверяващи по правилата в английската Уикипедия)
* На поредици от IP адреси
 
[[Уикипедия:Администратори|Администратори]]те могат да прилагат и трите блокирания за неограничено време, но блокиранията трябва да са съобразени с нашата политика. Блокиране на потребителски имена може да се използва за налагане на отнети права за редактиране или при случаи на вандализъм. [[Уикипедия:Проверяващи|Проверяващите]] също могат да налагат блокирания при злоупотреби, установени с помощта на предоставените им инструменти.
 
Въпреки многобройните заявки, програмният продукт на Уикипедия не позволява блокиране достъпа само на определен редактор до определена статия. Възможно е единствено да се блокират достъпът на даден редактор до всички статии и достъпът на всички анонимни и/или регистрирани редактори до дадена статия.
 
Няма твърдо установени правила за отблокиране, поради което се посочва и правилото ''В други подходящи случаи''. Администраторите трябва да използват здравият си разум и чувството си за правилна преценка. Спорните случаи първо трябва да се обсъдят. Трябва да се отбележи, че войните на блокиране, при които даден потребител бива нееднократно блокиран и отблокиран, са много вредни. Ако има сериозно разногласие дали даден потребител трябва да бъде блокиран, по-добре е да го оставите отблокиран и да се консултирате с [[Уикипедия:Арбитражен комитет|Арбитражен комитет]] за авторитетно решение на този проблем.
 
=== Блокирания от проверяващи ===
 
Специален случай са блокиранията, наложени от [[Уикипедия:Проверяващи|проверяващи]], отбелязани от тях като такива. Тези блокирания не бива да бъдат отменяни от администраторите. Ако администратор смята, че блокирането е наложено погрешно, той или тя следва първо да обсъди въпроса със съответния проверяващ. Ако не се постигне съгласие между двамата, въпросът може да бъде отнесен към [[Уикипедия:Арбитражен комитет]], ако такъв е избран, към общността за взимане на общо решение в отсъствието на Арбитражен комитет, или към [[:m:Ombudsman commission|Комисията на омбудсманите]].
 
== Вижте също ==

Навигация