Направо към съдържанието

Панчо Панчев: Разлика между версии

10 байта добавени ,  преди 6 години
м
„в България“ вместо „у нас“.
м (текст под снимката)
м („в България“ вместо „у нас“.)
Роден е на [[17 ноември]] [[1933]] г. в град [[София]]. Завършва гимназия с преподаване на руски език, а след това – през 1955 г. [[НАТФИЗ|ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов"]] със специалност [[театрознание]] при професор [[Гочо Гочев]]. Бил е главен редактор на списание „Театър“ (1966 – 1969), а също и на сп. „Славейче“, в едни от най-трудните (и фактически последни) години за списанието (1997 – 2002 г.), когато е направен опит да се възстанови оригиналния му изглед отпреди 90-те години.
 
Автор е на 50 пиеси, които са поставяни на различни сцени ув насБългария и в чужбина и на десетки книги и книжки за деца. Писал е и във всички други литературни жанрове.
 
В чужбина (Чехия, Словакия, Унгария, Германия Полша, Румъния, Русия и други бивши републики от Съветски съюз, Финландия, Белгия, САЩ, Монголия и др.) е поставяна неговата пиеса „Приказка за калпаците“, а в някои страни са поставяни още „Очи в очи“, „Вълци нема“, „Приказка за тиквата“, „Произшествие“, „Има ли смисъл да утепваме мечка?“, „Принцесата и свинарят“ и др.
43 645

редакции