Скафандър: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
ъглови кавички -> български кавички редактирано с AWB
м (форматиране: 1x А|А(Б))
(ъглови кавички -> български кавички редактирано с AWB)
[[Картинка:Russian space suit 1.jpg|мини|Космически скафандър «Сокол»„Сокол“]]
'''Скафандър''' (от [[Гръцки език|гръцки]] σκάφος — корпус на кораб + ανδρός — родителен падеж от ανήρ — човек) е специално облекло, предназначено за изолация (защита) на човек (или животно) от околната среда.
 
 
== Космически скафандри ==
Първите образци на космическите скафандри са били създадени в края на [[1950-те]] г. в СССР от специалистите на НПП «Звезда»„Звезда“.
Те разработват следните видове:
*'''СК-1''' - аварийно спасителен скафандър използван от космонавтите на корабите [[Восток]]. Представлява мек скафандър с несвалящ се шлем. Осигуряват животообеспечаване в продължение на пет часа.
* '''Беркут''' — предназначен за осигуряване на безопасно излизане на човек в открития [[космос]]. С него е осъществено първото излизане в открития космос от [[Алексей Леонов]].
* '''Ястреб''' — разработен за осъществяване на външнокорабни действия от екипажите на ранните модификации на космическия кораб [[Союз (космически кораб)|Союз]] и предполагаемият полет до [[Луна]]та. Леонов е бил един от консултантите при създаването на новия скафандър. Система за животообеспечаване на новият скафандър «Ястреб»„Ястреб“ се е намирала в метален контейнер, който за облекчаване на преминаването през тесния [[люк]] на кораба [[Союз |«Союз»„Союз“]], е можел да се монтира или на гърдите или на крака. Скафандърът «Ястреб»„Ястреб“ е изготвен и изпитан през [[1967]] година. Единственото използване на скафандъра е по време на полета на корабите «[[Союз-4]]» и «[[Союз-5]]» през януари [[1969]] година, когато космонавтите [[Евгений Хрунов]] и [[Алексей Елисеев]] преминават от кораба «Союз„Союз-5“ в кораба «Союз„Союз-4“ през открития космос.
*'''Кречет''' - полутвърд скафандър за експедиция до Луната. При подготовката за полет до Луната след сравнителен анализ на характеристиките е решено да се разработи полутвърд скафандър със вградена във входия капак животоосигуряваща система. Поради закриване на лунната програма от СССР този скафандър не влиза в употреба. Опита по създаването му обаче става основа за създаването на скафандъра Орлан
[[Картинка:Sharipov one.jpg|мини|]]
 
*'''Орлан''' — полутвърд скафандър за извършване на извънкорабни действия по поддръжка на орбитални станции. Негов модифициран вариант се използва в момента на [[МКС]]. Със създаването на дълговременните орбитални станции възниква необходимостта за създаване на универсален скафандър за извънкорабни действия. Съществуващите скафандри "Беркут" или "Ястреб" не са имали възможност на напасване и за всеки член на екипажа е било необходимо тяхното изготвяне. При "Орлан" благодарение на полутвърдата конструкция индивидуални са само ръкавиците, които се доставят с екипажа, докато самите скафандри се намират постоянно на станцията. Първото излизане в открития космос в тези скафандри е извършено от космонавтите Г.И. Гречко и Ю.В. Романенко на станцията «[[Салют-6]]» [[20 декември]] [[1977]] година.<ref>{{cite web |last=Дубровский |first=А. |title=«Главное„Главное - чтобы костюмчик сидел»сидел“ |url=http://www.nkj.ru/archive/articles/5188/ |publisher=«Наука„Наука и жизнь»жизнь“, №4, 2006 г |accessdate=2006-11-20}}</ref>
*'''Сокол''' — облекчен скафандър с мек несвалящ се шлем и отварящо се скъкло за аварийно спасяване. Скафандърът се използва при най-опасните за разхерметизиране части от полета: при излитане, стиковане, приземяване. Скафандърът може бързо и самостоятелно да се облече от космонавт в случай на авария. Време на животообезпечаване е 2 часа.
 
* http://www.divingheritage.com/sam.htm
* http://mvl.mit.edu/EVA/biosuit/index.html
* [http://www.vokrugsveta.ru/publishing/vs/archives/?item_id=465 Статия за скафандрите в списание «Вокруг„Вокруг света»света“]
* http://www.zvezda-npp.ru/histor.html#skaf Сайт на разработчиците на руските скафандри НПП Звезда
 

Навигация